Okumayı geliştirme programının (OGEP) özel öğrenme güçlüğü olan ilkokul öğrencilerinin okuma becerileri ve motivasyonları üzerindeki etkililiği
Effectiveness of the reading development program (OGEP) in supporting reading skills and motivation of primary school students with specific learning disabilities
- Tez No: 640013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD AYHAN MELEKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel öğrenme güçlüğü, Akıcı okuma, Okuma motivasyonu, Okuma programı, OGEP, Specific learning disabilities, Reading fluency, Reading comprehension, Reading program, OGEP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı akıcı okuma becerilerini desteklemek amacıyla hazırlanmış olan Okumayı Geliştirme Programının (OGEP) özel öğrenme güçlüğü olan 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin okuma becerileri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. OGEP'in özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma performansları üzerindeki etkisini belirlemek amacı ile tek denekli araştırma yöntemlerinden değişen ölçütler modeli kullanılmıştır. Araştırmada 9-10 yaş aralığında beş özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrenci katılmıştır. Araştırmada Okuma Motivasyon Ölçeği ve Okuma Tutum Ölçeği'nden yararlanılarak öğrencilerin araştırma öncesi ve sonrası motivasyonları değerlendirilmiştir. Sosyal geçerlilik kapsamında sosyal karşılaştırma ve öznel değerlendirmeden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular OGEP uygulamasının özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma becerilerine olumlu yönde etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte çalışmaya katılan öğrencilerin aileleri ve sınıf öğretmenleri OGEP'in öğrencilerin akıcı okuma performanslarını geliştirmede etkili olduğunu ve okuma motivasyonlarını arttırdığını belirtmiştir. Çalışmada yer alan öğrenciler ise programı eğlenceli bulduklarını ifade etmiştir. Ayrıca sosyal karşılaştırma yoluyla elde edilen sosyal geçerlilik verileri doğrultusunda çalışmadaki katılımcıların normal gelişim gösteren akranlarına göre akıcı okuma performanslarının daha düşük olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda OGEP'in özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma performanslarını geliştirmede etkili olduğu ve katılımcıların uygulama tamamlandıktan bir hafta, iki hafta ve bir ay sonra bu becerilerini koruyabildikleri ortaya konmuştur. Özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okumalarına yönelik OGEP'ten yararlanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the Reading Development Program (OGEP) prepared to support reading fluency skills on reading skills and motivation of the 3rd and 4th grade students with specific learning disabilities. In order to determine the effectiveness of the OGEP in reading fluency performance of students with specific learning disabilities, changing criteria model from single-subject research methods was used. In the study, five students with specific learning disabilities aged 9-10 participated. In the research, the motivation of the students before and after the research was evaluated by using the Reading Motivation Scale and Reading Attitude Scale. Within the scope of social validity, social comparison and subjective evaluation were used.The findings of the study showed that the OGEP improved reading fluency skills of students with specific learning disabilities. Furthermore, the families and classroom teachers of the students who participated in the study stated that the OGEP was effective in enhancing reading fluency performance of the students and their reading motivation increased. The students stated that they found the program enjoyable. In addition, according to the social validity data obtained through social comparison, results indicated that the participating students had lower levels of reading fluency performance compared to their typically developing peers. Conclusion and Suggestions: The results of this study manifested that the OGEP was effective on improving reading fluency performance of students with specific learning disabilities and the participating students could maintain their skills one week, two weeks and one month after the implementation of the OGEP was 4 completed. Findings suggest that experts should benefit from the OGEP to improve reading fluency skills of students with specific learning disabilities.