Mustafa Bin Muhammed'in 'Yâ-sîn sûresinin tefsîri' adlı eserinin tahkiki ve günümüz Türkçesine çevirisi
Analysis and translation of Mustafa bin Muhammed's book 'Commentary of surah Yasin' time to current Turkish
- Tez No: 640129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mustafa bin Muhammed, Commentary of Surah Yasin, trascription
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Araştırmanın konusu Mustafa bin Muhammed'in“Yâ-sîn Sûresinin Tefsîri”adlı eserinin tahkîk edilip günümüz Türkçesine çevrilerek insanların faydasına sunulmasıdır. Osmanlı Devletinin ilk dönem müelliflerinden olan Mustafa bin Muhammed 13. yüzyılın sonu ve 14. yüzyılın başında yaşadığı tahmin edilmektedir. Çalışmamızda müellifin hayatı, yaşadığı yer, zaman, ilmî kişiliğini inceleyip, müellifin tefsir yönteminin anlaşılması ve tefsir ilmine sağlamış olduğu katkının tespit edilmesi hedeflenmektedir. Araştırma, giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde Mustafa bin Muhammed'in hayatı, eserleri ve“Yâ-sîn Sûresinin Tefsîri”adlı eserinin özellikleri ve nüshalarının bulunduğu kütüphaneler ele alındı. İkinci bölümde“Yâ-sîn Sûresinin Tefsîri”adlı eserin muhtevası, kaynakları ve tefsir bakımından metodu ele alındı. Üçüncü bölümde ise müellifin“Yâ-sîn Sûresinin Tefsîri”adlı eserinin tahkîkli metni ile günümüz Türkçesine çevrilmiş hali yer almaktadır. Anahtar Kelimler: Mustafa bin Muhammed, Yasin Suresi Tefsiri, Tahkîk.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is to analyze the work of Mustafa bin Muhammed titled“Commentary of Surah Yasin”and present it to the benefit of people by translating it into today's Turkish. Mustafa bin Muhammed, one of the first period authors of the Ottoman State, is estimated to have lived at the end of the 13th century and at the beginning of the 14th century. In our study, it is aimed to examine the author's life, place, time, scientific personality and to understand the author's tafsir method and to determine his contribution to the science of tafsir. The research consists of introduction and three parts. In the first part, the life and works of Mustafa bin Muhammed and the features of his book titled“Commentary of Surah Yasin”and the libraries containing the copies were examined. In the second part, the content of the book named“Commentary of Surah Yasin”its sources and the method in terms of tafsir were examined. In the third part, the transcribed text of the author's book titled“Commentary of Surah Yasin”and its translation into today's Turkish are presented.