Harîrîzâde Kemâleddin Efendiˈnin Reşh-i Sılâti'l-Enveriyye fî Şerhi Salâtiˈl-Ekberiyye isimli eseri (metin ve inceleme 1-65 varak)
Harîrîzâde Kemâleddin Master's works of Reşh-i Sılâtiˈl-Enveriyye fî Şerhi Salâtiˈl-Ekberiyye (text and anlysing 1-65 leaf)
- Tez No: 640346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbnu'l-Arabî, Harîrîzâde, Salât-ı Feyziyye, Varlık Mertebeleri, Hakîkat-i Muhammediyye, İbnu'l-Arabî, Harîrîzâde, Salât-ı Feyziyye, Levels of Existence, Haqiqat al Muhammadiyya
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Tez çalışmamıza konu olan bu eser, sayısız kabul edilebilecek salavât metinleri içerisinden İbnu'l-Arabî'nin Salât-ı Feyziyye nam-ı diğer Salât-ı Kübrâ metnine yazılmış şerhlerden biridir. Harîrîzâde Kemâleddin Efendi şerhini yazdığı bu salavâtı, varlık mertebeleri doğrultusunda tafsilatlı bir şekilde izah etmiştir. Dolayısıyla açıkladığı her ifade birbirine bağlantılı bir şekilde Hakîkat-i Muhammediyye'yi işaret etmektedir. Salat-ı Feyziyye şerhlerinden günümüz Türkçe'sine aktarılan ilk şerh olma niteliği taşımasını hedeflediğimiz bu çalışmada öncelikle Harîrîzâde'nin hayatına yer verdik. Akabinde el yazması olan bu eserin belirtilen varak numaralarını Osmanlı Türkçe'sinden günümüz Türkçe'sine aktararak latinize etmeye çalıştık. Varlık mertebeleri doğrultusunda şerh edilen metnin kavramsal açıdan değerlendirmesine yer vererek istifadeye sunmaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
This study is one of the annotations written on Ibnu'l-Arabî's Salât-ı Feyziyye, also known as Salât-ı Kübrâ, which is chosen among countless salawat texts as the subject of our thesis. Harîrîzâde Kemâleddin Effendi explained this salawat, on which he wrote its commentary, in detail in line with the levels of existence. Therefore, every statement he explains connectedly points to the Haqiqat al Muhammadiyya. In this study, which we aim to be the first annotation translated to today's Turkish from the Salat-ı Feyziyye commentaries, we first included the life of Harîrîzâde. Subsequently, we tried to latinize the specified pages of the manuscript by translating it from Ottoman Turkish to modern Turkish. By including its conceptual commentary, we have endeavored to present this text, which is annotated in line with the levels of existence, for the benefit of people.