Farklı çayır düğmesi genotiplerinin ot verim ve ot kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of herbage yield and quality characteristics of different sanguisorba minor scop genotypes
- Tez No: 640409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çayır Düğmesi, Ot Verimi, Kalite, Sanguisorba minor Scop, Herbage yield, Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Kayseri koşullarında yetiştirilen 46 çayır düğmesi genotipinin yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi, ADF, NDF, ham protein oranı, ham yağ oranı, ham kül oranı ve tanen oranları belirlenerek üstün ve kaliteli genotipleri seçmek hedeflenmiştir. Bu amaçla çayır düğmesi genotipleri tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak 2018 yılında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilmiştir. Yürütülen çalışmada incelenen tüm özellikler yönünden hatlar arasındaki fark istatistiksel olarak çok önemli çıkmıştır. (P≤0.01). Elde edilen verilere göre yeşil ot verimi 403.68 kg/da ile 1961.92 kg/da arasında, kuru ot verimi 179.26 kg/da ile 591.37 kg/da arasında, ADF oranları %25.62-41.04 arasında, NDF oranları %34.69-55.42 arasında, ham yağ oranları %0.42-2.73 arasında, ham kül oranları %5.69-11.63 arasında, ham protein oranı %9.48-15.44 arasında ve kondense tanen içeriği %1.1-4.19 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen veriler neticesinde yeşil ot ve kuru ot verimi bakımından ÇD 1/1 genotipi Kayseri ve benzer iklim koşullarında tavsiye edilen genotip olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aim to select superior and high quality genotypes of 46 Sanguisorba minor Scop genotypes grown in conditions of Kayseri province by determining green herbage yields , dry herbage yields , crude protein yield, ADF, NDF, crude protein ratio, crude oil ratio, crude ash ratio, tannin ratio. For this purpose, plants were sown in randomized blocks design with three replications in 2018 at Erciyes University Agricultural Research and Application Centre. The difference between the genotypes in terms of all the properties examined in the study was found to be statistically very significant. (P≤ 0.01). According to results, green herbage yields varied between 403.68-1961.92 kg/da, dry herbage yields between 179.26-591.37 kg/da, ADF ratios between %25.62-41.04, NDF ratios between %34.69-55.42, crude ash ratios between %5.69-11.63, crude oil ratios between %0.42-2.73, crude protein ratios between %9.48- 15.44 and condensed tannins contents between %1.1-4.19. As a result of the data obtained, the 1/1 genotype in terms of herbage yield and dry herbage yield was the recommended genotype in Kayseri and similar climatic conditions.