Farklı biçim devrelerinin çayır düğmesinde (Sanguisorba minor scop.) yem verimine etkileri
Effect of different harvesting times on forage yield of burned (Sanguisorba minor scop.)
- Tez No: 76681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER SIRRI SEVİMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çayır Düğmesi (Sanguisorba minor Scop.) biçim zamanları, bitki boyu, ana sap uzunluğu, sap kalınlığı, yaprak sayısı, yaprakçık sayısı, yeşil ot verimi, kuru ot oranı, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlasında 1996 yılında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede materyal olarak; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Altınova, Gözlü Tarım İşletmelerinden sağlanan üç farklı çayır düğmesi çeşidi kullanılmış ve % 60 kömeçlenme, % 10 çiçeklenme, % 60 çiçeklenme devrelerinde olmak üzere üç biçim zamanı uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, doğal bitki boyu 58.20-78.98 cm, ana sap uzunluğu 67.98-86.20 cm, sap kalınlığı 4.20-6.51 mm, ana sapta yaprak sayısı 12,61-18.15 adet, yaprakta yaprakçık sayısı 18.70-20.60 adet, yeşil ot verimi 904.9-1333.6 kg/da, kuru ot oranı % 25.30-32.02, kuru ot verimi 257.1-368,5 kg/da, ham protein oranı % 10.53-13.18, ham protein verimi 28.50-42.72 kg/da olarak saptanmıştır. Kuru ot verimi, yeşil ot verimi ve ham protein verimleri arasındaki farklılıklar istatistiki yönden önemli bulunmuş; çayır düğmesi çeşitleri arasında Bünyan 80 ve % 60 kömeçlenme ile % 10 çiçeklenme devreleri arasındaki biçimler en yüksek sonuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at the experimental field of Department of Field Crop Faculty of Agriculture University of Ankara as 4 replications in split plots of randomised blocks in 1996. Three different burnet varieties supplied from Central Field Crops Institute, Altinova and Gözlü Agricultural Enterprises were tested. Three different harvesting times such as 60 % bud formation, 10 % and 60 % flower formation stages were applied. Plant height, main stem length, stem thickness, number of leaves per main stem, number of leaflets per leaf, green yield, hay yield, crude protein ratio and crude protein yield were changed between 58.20 - 78.98 cm, 67.98 - 86.20 cm, 4.20 - 6.51 mm, 12.61- 18.15, 18.70 - 20.60, 12.61 - 18.15, 18.70-20.60, 9049 - 13336 kg/ha, 25.30 - 32.02 %, 2571-3685 kg/ha, 10.53 - 13.18 %, 285.0 - 427.2 kg/ha, respectively. Results showed that differences between hay yield, green yield and crude protein yields were significant. The best results were obtained from Bünyan 80 among the burnet varieties tested at 80 and 60 % bud formation, and 10 % flower formation stages.