Montessori eğitim yönteminin okul öncesi (36-66 ay) çocuklarının günlük yaşam becerilerine ve ebeveyn tutumlarına etkisinin incelenmesi
Research of the effect of the Montessori education method on the daily life skills and parents' attitude of preschool (36-66 months) children
- Tez No: 640514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Montessori, Ebeveyn Tutumu, Okul Öncesi Eğitim, Günlük Yaşam Becerileri, Montessori, Parental Attitude, Preschool Education, Daily Life Skills
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmamızda Montessori eğitimi alan çocukların günlük yaşam becerilerini öğrenme seviyelerinin ebeveynlerinin tutumlarına etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmit, İstanbul, Antalya, Nevşehir illerine bağlı Montessori eğitimi veren 9 kurumda eğitime devam etmekte olan 3-6 yaş grubu 414 çocuğa ve ebeveynlerine anket uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında tarafımızca geliştirilen“Günlük Yaşam Becerileri Ölçeği”ve Şendil ve Karabulut (2008) tarafından geliştirilen“Ebeveyn Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların demografik bilgilerini göstermek için frekans analizine başvurulmuştur. Analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin ölçek puanları bakımından analizleri için“Tek Faktörlü Varyans Analizi ”ve“Bağımsız Grup T Testi”kullanılmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası ölçek puanlarının karşılaştırılması“Bağımlı Grup T Testi”ile yapılmıştır.“Bağımsız değişkenler arası ilişki pearson korelasyon katsayısı ile incelenmiştir”. Araştırma sonucunda okul öncesi öğrencilerin günlük yaşam becerilerinde gelişme olduğu tespit edilmiştir. Ön test-son test değerlendirmeleri açısından ebeveynlerin izin verici tutum, otoriter tutum ve aşırı koruyu tutumda artış meydana gelirken demokratik tutumda azalma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of learning levels of daily life skills on the attitudes of the Montessori children's parents. For this purpose, a questionnaire was applied to 414 children of 3-6 age group and their parents in 9 Montessori schools in Izmit, Istanbul, Antalya and Nevsehir. The“Daily Life Skills Scale”developed by us and the“ Parent Attitude Scale ”developed by Şendil ve Karabulut (2008) were used to collect the data. In the study, frequency analysis was used to show the demographic information of the participants. Parametric tests were used in the analyzes.“One Way ANOVA ”and“Independent Sample T Test”were used for the analysis of independent variables in terms of scale scores. Dependent sample t test was used for the analysis of the pre and post scores of the questionnaire. The relationship between independent variables was examined by Pearson correlation coefficient. The relationship between independent variables was examined by pearson correlation coefficient. As a result of the research, it was determined that there is an improvement in daily life skills of preschool students. In terms of pre-test and post-test evaluations, it was seen that there was an increase in parental permissive attitude, authoritarian attitude and excessive protection attitude, while a decrease in democratic attitude was observed.