Çatı tipi klima düzeneklerinin yoğuşturucu tarafında kullanılan 'Evaporatif ped' uygulamasının irdelenmesi
Investigation of 'Evaporative pad' application on the condenser side of rooftop type air conditioner devices
  1. Tez No: 640530
  2. Yazar: SAADET NİSA ÖZÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çatı tipi paket klima düzeneĞği direkt buharlaşmalı soğutma pedli, evaporatif soğutma, roof type package air conditioner, direct evaporative cooling pad, evaporative cooling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan klasik çatı tipi klimalar ile kondenser tarafı evaporatif soğutmalı çatı tipi klimaların performansları, maliyetleri ve enerji verimlilikleri karşılaştırılmıştır. Evaporatif soğutma yüksek verimli direkt buharlaşmalı soğutma pedi ile sağlanmıştır. Bu uygulama ile enerji verimliliğini arttırmak hedeflenmiştir. Çalışma, 50 kW'lık soğutma kapasiteli bir çatı tipi paket klima düzeneğinin EUROVENT şartı ve tropik bölgede çalışması durumunda pedli ve pedsiz olması göz önüne alınıp karşılaştırılarak gerçekleştirilmiştir. Ped kullanılması durumunda, kondensere gelen soğutma havasının sıcaklığı düşmüş, kompresör küçülmüş ve aynı soğutma kapasitesi elde edilmiştir. Bu durumda kondenzasyon sıcaklığı da düşmüştür. COP ve EER değerlerinde yaklaşık %30 artış sağlanmıştır. Tropik bölge için seçilen düzenekde ise bu artış çok daha büyük miktardadır (%50 civarında).Çalışmada ayrıca evaporatif soğutma uygulanmayan (pedsiz sistem) durumda hesaplamalar yapılmış sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu durumda aynı soğutma kapasitesine daha küçük bir kondenser ile ulaşılmıştır. COP ve EER değerlerinin pedsiz sistem ile aynı olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda ped kullanılması ile kompresör ve kondenserlerde küçülme ve enerji verimli çatı tipi klima düzeneklerinin yapılabileceği ortaya konmuştur. Bu çalışmada aynı kapasite için evaporatif soğutma sayesinde küçük kompresör seçilerek daha verimli düzenek, küçük kondenser seçilerek daha küçük boyutlu düzenek ortaya çıkabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, performance, costs and energy efficiencies of widely used conventional roof type packaged air conditioners and condenser side evaporative cooling roof type packaged air conditioners are compared. Evaporative cooling is provided by high efficient direct evaporative cooling pad. The main purpose of this application is to increase energy efficiency. The study was carried out for 50 kW cooling capacity unit for EUROVENT and tropical region by taking into consideration the comparison of pads and without pads. In case of pad usage, the temperature of the cooling air coming to the condenser is decreased, the compressor is reduced and the same cooling capacity is achieved. In this case the condensation temperature is also decreased. COP and EER values increased by approximately 30%. For the tropic region, the increment in COP and EER is much larger (around 50%).In the study, conventional unit's (without pad) compressor and condensation temperature were selected for unit with evaporative cooling (with pad) and the results were compared as well. In this case, the same cooling capacity was reached with a smaller condenser. The COP and EER values are the same as the system without pad. As a result, it is revealed that downsizing in compressors and condensers and energy efficient roof type air conditioners can be built by using pads. In addition, the use of pads in tropical regions is much more meaningful. In this study, it has been shown that more efficient device can be achieved by selecting small compressor and smaller size device can be obtained by choosing smaller condenser through the evaporative cooling.