Algılanan örgütsel desteğin iç girişimcilik üzerine etkisi: Tekstil sektöründe bir uygulama
The effect of perceped organizational support on intrepreneurship: An application in the textile sector
  1. Tez No: 640573
  2. Yazar: BEYZA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, iç girişimcilik, yenilik, Perceived organizational support, intrapreneurship, innovation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Örgütler, gelecek hedeflerine ulaşabilmeleri için iç girişimci niteliğine sahip çalışanlarının örgüte sağlayacakları katkıları önemsemelidir. İç girişimcilerin hayata geçirecekleri yenilikçi fikirler, proaktif davranışlar, büyük riskler alarak ortaya koydukları başarılar, örgütlerinin mevcut sektördeki pazar payını arttırmalarını ve rekabette fark yaratmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle örgütler, iç girişimci çalışanlarının başarılarını arttırmak için onları desteklemek ve onlara uygun çalışma ortamı sağlamak zorundadırlar. Araştırmanın amacı, çalışanların örgütleri tarafından ne derece desteklendiği, bu desteğin çalışanların iç girişimci özelliklerini ne kadar etkilediği ve bu iki ölçek arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemektir. Çalışma, İstanbul'da faaliyet gösteren, Türkiye'nin öncü tekstil firmalarından birinin 409 çalışanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Öncelikle yapılan anket çalışmasıyla elde edilen verilerin istatistiksel analiz çalışmaları yapılmıştır. Araştırma neticesinde, algılanan örgütsel destek faaliyetlerinin çalışanların iç girişimcilik boyutlarından; risk alma ve proaktiflik, yenilik ile özerklik boyutlarını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre analiz yapıldığında ise erkeklerde algılanan örgütsel destek, risk alma ve proaktiflik ve iç girişimcilik toplam puanlarının kadın çalışanlara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations should care about the contributions of their intrapreneurship employees to the organization in order to reach their future goals. Innovative ideas, proactive behaviours and successes achieved by intrapreneurshıp will enable their organizations to increase their market share in the current sector and make a difference in competition. For this reason, organizations have to support and provide a suitable working environment for intrapreneurshıp employees in order to increase their success. The purpose of the research is to examine the extent to which employees are supported by their organizations, how this support affects the intrapreneurship characteristics of the employees, and how there is a relationship between these two scales. This study was carried out with 409 employees in one of the leading textile companies which operates in Istanbul in Turkey. Firstly, statistical analysis studies of the data obtained through the survey study were conducted. As a result of the research, it was found that perceived organizational support activities positively affect the intrapreneurshıp dimensions as well as the proactive, risk taking, innovation and autonomy characteristics of the employees. According to the gender variable, the total score of organizational support, risk-taking, pro-activeness and intrapreneurship in men is significantly higher compared to female employees.