The 'China-Mongolia-Russia' economic corridor in the frame of the 'Belt and Road' initiative
'Kuşak ve Yol' girişimi çerçevesinde 'Çin-Moğolistan-Rusya' ekonomik koridoru
  1. Tez No: 640760
  2. Yazar: NOMINDARI MUNGUNBAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Koridor, Kuşak ve Yol”, Ulusal Çıkarlar, Önemleri, Economic Corridor, Belt and Road”, National Interests, Significance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
“Çin-Moğolistan-Rusya”Ekonomik koridoru, Çin'in“Kuşak ve Yol”girişimi çerçevesinde her üç taraf için de yüksek önem bekleyen ekonomik koridorlardan biridir, üstellik üç ülke arasındaki ekonomik koridor, üçlü ilişkiler için yepyeni bir bölüm başlattı. Ekonomik koridorun üç ülke arasında bir geçiş rotası olarak kullanılması beklendiğinden, proje sert ve yumuşak altyapıya odaklanıyor, özellikle altyapı gelişimini vurguluyor. Ekonomik koridor programına dahil edilen projelerin esas olarak Rusya ile Çin arasında sıkışan Moğol topraklarında gerçekleştirileceği ve tamamen ekonomi, dış ticaret, ulaşım, yakıt ve enerji gibi kritik alanlara bağımlı olacaktır. Ayrıca, bu ekonomik koridorun önemi, Moğolistan'ın“Bozkır Yolu”yani“Kalkınma Yolu”programı, Çin'in“Kuşak ve Yol”Girişimi ve Rusya'nın“Avrasya Ekonomik Birliği”dahil olmak üzere üç ülkenin sunduğu ulusal, bölgesel veya küresel girişimlerin buluşma noktası olabilmesidir. Bu tezin temel amacı, ekonomik koridor programına dahil edilen projelerin mevcut sürecine dayanarak her iki tarafın da önemini yorumlamak, üç taraflı işbirliğinin kökenlerini istatistiklere göre değerlendirmektir. Hem Moğolistan, Çin hem de Rusya, bu ekonomik koridorun projeleri tamamen tamamlandığında, özellikle Moğolistan'ın karayolu taşımacılığının geliştirilmesi ve doğal kaynakların dolaşımı ile artacak büyük ekonomik faydaları görmesi bekleniyor. En önemlisi, kara ile çevrili bir ülke olarak Moğolistan, ihracatın rekabet gücünü artıracak olan kolaylaştırma ile Çin ve Rusya üzerinden dünya pazarına erişebilecektir. Bu tez, hem ulusal hem de uluslararası akademik dergilerin makalelerinden, araştırma enstitülerinden raporlardan, devlet raporlarından ve üniversitenin araştırma raporlarından, tezlerden ve düşünce kuruluşu (think-tank) raporlarından yararlanmıştır, aksine bu tezi bu kaynaklardan ayırmanın önemi tarihsel arka plana dayanarak her üç tarafın da mevcut gelişimi ekonomik koridorun gelecekteki bakış açısını anlatmasına bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The“China-Mongolia-Russia”Economic Corridor (CMREC) is one of the economic corridors which expected the high significance for both three parties in the frame of the“Belt and Road”initiative. The project focuses on the hard and soft infrastructure, especially mainly emphasizes infrastructure development, because the CMREC is expected to be used as a transit route between three countries. The projects included in the program of CMREC are mainly estimated to be realized on the territory of Mongolian, which is sandwiched between Russia, and China, and completely dependent on crucial fields including, the economy, foreign trade, transportation, fuel, and energy. Additionally, the significance of the CMREC is it can be a meeting point of national, regional, or global initiatives presented by three countries, including the“Development Road”program of Mongolia, the“Belt and Road”Initiative by China and“Eurasian Economic Union”of Russia. The main purpose of this thesis is to analyze significance for both parties based on the current process of the projects included to the program of the economic corridor, also evaluate the roots of the trilateral cooperation based on the statistics. Economic corridors are not just road transport infrastructure, but also an area of economic integration. Both Mongolia, China and Russia can experience the benefit when the projects of this economic corridor is fully accomplished, especially Mongolia is expected to see the great economic benefits which will increase through the development of road transport and the circulation of natural resources. Most importantly, as a landlocked country, Mongolia will be able to access the world market through China and Russia with facilitation, which will increase the competitiveness of exports. This thesis benefited from the articles of both domestic and international academic journals, reports from research institutes, government reports, and research papers of university, dissertations and think tank reports, in contrary the importance that distinguish this thesis from these sources is it address the significance of both three parties based on the historical background, current progress also future perspective of the economic corridor.