Ortaokul öğrencilerinin teknolojiyle kendi kendine öğrenme, ödev stresi ve akademik başarıları arasındaki ilişki
The relationship between secondary school students' self-directed learning with technology, homework stress and academic achievement
  1. Tez No: 640786
  2. Yazar: FATİH ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ortaokul öğrencileri, teknolojiyle kendi kendine öğrenme, ödev stresi, akademik başarı, secondary school students, self-directed learning with technology, homework stress, academic achievement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin teknolojiyle kendi kendine öğrenme, ödev stresi ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre kurgulanmış ve örneklem seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Burdur ili Merkez ilçesindeki 746 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 'Kişisel Bilgi Formu', Teknolojiyle Kendi Kendine Öğrenme Ölçeği (TKKÖÖ) ve Ödev Stresi Ölçeği (ÖSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve AMOS programları kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı, adım adım (stepwise) çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların cinsiyeti açısından, kadın öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu; başarı algısı yüksek olan öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu; ödev yaparken kaynak olarak hem kitap hem de internetten yararlanan öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu; ders çalışma programı olan ve ona uyan öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu; ebeveynleri demokratik tutum sergileyen öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu; internet erişimine sahip öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenmelerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcıların cinsiyeti açısından ödev stresi düzeylerinde anlamlı farklılaşma bulunamamış ancak başarı algısı düşük öğrencilerin diğer başarı algısına sahip öğrencilere göre daha fazla ödev stresi yaşadığı, ödev yaparken kaynak olarak hem kitap hem de internetten yararlanan öğrencilerin daha az ödev stresi yaşadığı, ders çalışma programı olan ve programa uyan öğrencilerin diğer durumdaki öğrencilere göre daha az ödev stresi yaşadığı; ebeveynleri demokratik tutum sergileyen öğrencilerin daha az ödev stresi yaşadığı sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin teknolojiyle kendi kendine öğrenme ve akademik başarıları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ödev stresi ve akademik başarıları arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kısacası, teknolojiyle kendi kendine öğrenme arttıkça akademik başarıları artmakta; ödev stresi arttıkça akademik başarıları azalmaktadır. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre teknolojiyle kendi kendine öğrenmenin ve ödev stresinin akademik başarıyı anlamlı şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu iki değişkenden akademik başarıyı en fazla yordayan değişkenin teknolojiyle kendi kendine öğrenme olduğu görülmektedir. Araştırma kapsamına dâhil edilen bu iki değişkenin akademik başarının %9'unu açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between self-directed learning with technology, homework stress and academic achievement of secondary school students. The research was designed according to the relational screening model and appropriate sampling method was used in sample selection. The research was carried out with 746 students in the central district of Burdur province in the spring semester of the 2017-2018 academic year. The data of the research were collected by using 'Personal Information Form', Self-Directed Learning with Technology Scale (SDLWTS) and Homework Stress Scale (HSS). SPSS and AMOS programs were used in the analysis of the data. In the analysis of the data, t test and one-way variance analysis (ANOVA), pearson moments multiplication correlation coefficient, and stepwise multiple regression analysis were used for independent samples. According to the findings of the study, it was concluded that in terms of the gender of the participants, it was found that female students had higher self-directed learning with technology; students who have high perception of success have higher self-directed learning with technology; students who use both books and the Internet as a resource while doing homework have higher self-directed learning with technology; students who have a study program and comply with it have higher self-directed learning with technology; students whose parents have a democratic attitude have higher self-directed learning with technology; students with internet access have higher self-directed learning with technology. It was concluded that in terms of the gender and Internet access of the participants, there was no significant difference in homework stress levels, but students with low perception of success experienced more homework stress than students with other perception of success, students who used both books and the Internet as a resource during their homework experienced less homework stress, students who have a study program and complying with the program experience less homework stress than students in other situations; students whose parents showed a democratic attitude experienced less homework stress. A positive relationship was found between students' self-directed learning with technology and academic achievement. A negative relationship was found between homework stress and academic achievements. In short, as self-directed learning with technology increases, academic achievement increases; academic achievement decreases as homework stress increases. According to another finding of the research, it was concluded that self-directed learning with technology and homework stress significantly predicted academic achievement. It is seen that the most predictive factor of academic achievement among these two variables is self-directed learning with technology. It is seen that these two variables included in the research explain 9% of the academic achievement.