STEM etkinlikleriyle desteklenmiş Ters Yüz Öğrenme Modelinin çeşitli değişkenlere etkisi
The effect of Flipped Learning Model supported by STEM activities on various variables
- Tez No: 664471
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters yüz sınıf modeli, Teknolojiyle kendi kendine öğrenme, STEM mesleklerine yönelik ilgi, Akademik başarı, Flipped classroom model, Self-directed learning with technology, STEM career interests, Academic achievement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu araştırmada ters yüz sınıf modeli ve STEM uygulamaları ile desteklenen ters yüz sınıf modelinin yedinci sınıf öğrencilerinin Kuvvet ve Enerji ünitesindeki akademik başarılarına, teknolojiyle kendi kendine öğrenme becerilerine ve STEM mesleklerine olan ilgilerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde 64 yedinci sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, ikisi deney ve biri kontrol grubu olmak üzere üç grup ile yapılmıştır. Araştırmada kontrol ve deney grupları ön test sonuçlarına göre belirlenmiştir. Ön test sonuçlarına göre araştırmanın başlangıcında her üç grubun denk olduğu tespit edilmiştir. Deney gruplarının birinde ters yüz sınıf modeli uygulanırken diğer deney grubunda STEM uygulamaları ile desteklenmiş ters yüz sınıf modeli uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut öğretim programı ile dersler işlenmiştir. Uygulama altı hafta sürmüştür. Araştırmada Kuvvet ve Enerji başarı testi (KEBAT), teknolojiyle kendi kendine öğrenme ölçeği (TKKÖÖ) ve STEM mesleklerine yönelik ilgi ölçeği (STEM-MYİÖ) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Başarı testi ve ölçekler gruplara ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde MANCOVA kullanılmıştır. Ayrıca her bir grubun ön ve son test puanlarının karşılaştırılması için bağımlı gruplarda t-testi uygulanmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda deney grupları ile (TYÖ ve TYÖ+STEM) kontrol grubu arasında son test akademik başarı puanı yönünden farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Ancak iki deney grupları arasında akademik başarı son test puanları arasındaki anlamlı bir fark bulunamamıştır. TKKÖÖ son test açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. STEM-MYİÖ son test bulgularında ise TYÖ+STEM grubu ile kontrol grubu arasında TYÖ+STEM grubu lehine anlamlı bir fark bulunurken, TYÖ+STEM grubu ile TYÖ grubu arasında ve TYÖ ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre ters yüz sınıf modeli, teknolojiyle kendi kendine öğrenme ve STEM mesleklerine yönelik ilgi üzerine önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca program hazırlayıcılara, öğretmenlere ve araştırmacılara yönelik öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examine the effect of the flipped classroom model and flipped classroom model supported by STEM applications on the academic achievement of seventh grade students in the Force and Energy unit, on their self-directed learning with technology skills and their STEM career interests. The research was conducted with 64 seventh grade students in the first semester of the 2019-2020 academic year. In the research, the quasi-experimental design pre and post-test with control group, which including is of quantitative research methods, was used. In the research, control and experimental groups were determined according to the pre-test results. According to the pre-test results, it was determined that all three groups were equal at the beginning of the study. While the flipped classroom model was applied in one of the experimental groups, the flipped classroom model supported by STEM applications was applied in the other experimental group. In the control group, the courses were carried out considering the current curriculum. Treatment was carried out over a period of six weeks. In this study datum were collected through Force and Energy Achievement test, self-directed learning with technology scale and STEM career interest scale. Achievement test and scales were applied as a pre-test and post-test. For analysis of datum, MANCOVA analysıs was used. In addition, t-test put was into practice to dependent groups to the datum to compare the pre and post test scores of each group. As a result of these analyzes, between experiment groups (TYO and TYO+STEM) and the control group in terms of academic achievement significant difference was found. However, the difference between the achievement test scores of the two experimental groups was not significant. There was no significant difference between the groups in terms of the post-test of TKKOO. In the STEM-MYIS post-test findings, a significant difference was found between the TYO + STEM group and the control group in favor of the TYO + STEM group, whereas there was no significant difference between the TYO + STEM group and the TYO group and the TYO group and the control group. In accordance with the results obtained, suggestions about flipped classroom model, self-directed learning with technology skills and their STEM career interests were made. Further more, suggestions for program preparers, teachers and researchers were given.