Ulusal göç mevzuatı bağlamında Suriyelilere yönelik eğitim ve istihdam politikalarına ilişkin bir değerlendirme
An evaluation of education and employment policies for Syrians in the context of national migration legislation
  1. Tez No: 669869
  2. Yazar: DENİZ ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Hukuk, Uluslararası Göç, Uluslararası Hukuk, Suriye Krizi, Geçici Koruma, Migration, Law, International Migration, International Law, Syrian Crisis, Temporary Protection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada göç kavramı, göç türleri, göç teorileri, Uluslararası Göç Hukuku, Uluslararası Göç Hukukunun Sujeleri ile 2011 yılında başlayan ve hala devam eden Suriye krizi nedeniyle Türkiye'ye göç eden Suriyeli vatandaşlara yönelik uygulanan istihdam ve eğitim politikaları ile ilgili açıklayıcı ve yorumlayıcı yöntem kullanılarak, Türkiye'de benimsenen göç politikalarını kapsayan yayınlar, istatistiksel veriler incelenmiştir. 2011'de Suriye'yi etkisi altına alan iç savaş günümüze kadar etkisini devam ettirmiş, iç savaş özelliğini yitirerek küresel bir sorun olarak başta komşu ülkeler olmak üzere dünya genelinde varlığını hissettirmiştir. Uluslararası Göç ve Uluslararası Göç Hukuku kavramlarının yeni anlamlar kazandığı Suriye Krizi sonrasında Türkiye, sayıları milyonları bulan Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkelerin başında gelmektedir. Çalışmada diğer çalışmalardan farklı olarak Suriyelilere yönelik istihdam ve eğitim politikalarının birbirini destekler nitelikte yürütülmesinin başta Türkiye ekonomisi olmak üzere yabancı uyruklu vatandaşların entegrasyon sorunlarının çözümü hususunda önemli olduğu vurgulanmıştır. Alanyazın incelendiğinde, göç olgusunun göç edilen ülkelerin ekonomileri üzerine yaptığı etkiler daha çok kişilerin isteğine bağlı olan göçlerle sınırlı tutulmuşken; bu çalışmada zorunluluktan kaynaklanan göçlerin ülkelerin ekonomilerine ne gibi etkiler yapacağı konusu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis; the publications and statistical data covering the migration policies adopted in our country were analysed by using explanatory and interpretative method regarding the concept of migration, types of migration, migration theories, International Migration Law, employment and education policies adopted for Syrian citizens who migrated to Turkey due to the Syrian crisis, which started in 2011 and still continues, with the subjects of International Migration Law. The civil war, which affected Syria in 2011, has continued its effect until today and the civil war has lost its character and made its impact felt throughout the world, especially in neighbouring countries, as a global problem. After the Syrian Crisis, when the concepts of International Migration and International Migration Law gained new meaning, Turkey has become the leading country among the countries hosting millions of Syrian refugees. Unlike other studies in this thesis, it has been emphasized that it is important to carry out employment and education policies for Syrian refugees in a manner that supports each other in solving the integration problems of refugees, particularly Turkish economy. When the literature is examined, while the effects of the phenomenon of immigration on the economies of the countries of immigration are mostly limited to migration depending on the will of the people; in this study, it is tried to explain the effects of immigration due to obligation on the economies of countries.