Etkinlik temelli grupla psikolojik danışma müdahale programının çocuklarda öfke ve saldırganlığı azaltmaya yönelik etkileri
The effects of psychological consultation intervention program with activity based group to reduce the anger and aggressiveness of children
  1. Tez No: 640874
  2. Yazar: MELİH BURAK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, saldırganlık, etkinlik temelli grupla psikolojik danışma müdahale programı, empati, I. kademe öğrencileri, saldırganlık ölçeği, empati ölçeği, Anger, Aggression, A psychological consultation intervention programme with activity based group, empathy, primary school students, aggression scale, empathy scale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu araştırmada; çocuklarda öfke ve saldırganlığı azaltmaya yönelik etkinlik temelli grupla psikolojik danışma programının, ilköğretim I. kademe (4. ve 5 sınıf). öğrencilerinin saldırganlık ve empati düzeyleri üzerindeki etkisi ve ilköğretim I. kademe (4. ve 5. Sınıf) öğrencilerinin saldırganlık ve empati düzeyleri cinsiyet, sınıf düzeyi ve yaş değişkenleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla, 2010-2011eğitim öğretim yılında, KKTC'de İskele kazasına bağlı Ziyamet İlkokulu ve Yenierenköy ilkokulu öğrencilerinden 180 öğrenciye Davranış Değerlendirme Ölçeği Saldırganlık Ölçeği) ve Empati Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerin kişisel niteliklerine ilişkin bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilen 'Öğrenci Bilgi Formu' ile elde edilmiştir. Bu gruptan elde edilen D" avranış Değerlendirme Ölçeği (Saldırganlık Ölçeği) puanlarının aritmetik ortalaması alınmış ve ortalamanın üzerinde olan öğrencilerin aldırganlık düzeyinin yüksek olduğu kabul edilmiştir. 9 deney ve 9 kontrol grubu seçilmiştir. Öğrencilerden biri 2. oturumda süreci yarıda bırakınca deney grubu süreci 8 kişi ile tamamlamıştır. Deney grubuna 8 oturumluk öfke yönetimi eğitim programı uygulanmıştır ve kontrol grubu üzerinde hiçbir işlem yapılmamıştır. 8 oturumluk eğitim sonrasında deney ve kontrol gruplarına Davranış Değerlendirme Ölçeği (Saldırganlık Ölçeği) ve Çocuklar için Empati Ölçeği yeniden uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen ön test ve son test sonuçlarındaki farkın anlamlılığını belirlemek amacıyla son test-ön test farkı (gelişim düzeyi) T-testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin saldırganlık ve empati düzeylerinin araştırmada ele alınan değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğini istatistiksel olarak ortaya koymak için cinsiyet değişkeni için 'T-testi', yaş ve sınıf değişkenleri için 'ANOVA' kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öfke yönetimi eğitimi sonunda deney grubundaki öğrencilerin saldırganlık düzeyinde, kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı bir azalma olduğu görülürken, empati düzeyindeki artışın anlamlı olmadığı görülmüştür. Araştırma bulguları ilköğretim I. Kademe (4. ve 5. Sınıf) öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin yaş ve sınıf değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiği, cinsiyet değişkenine göre ise anlamlı bir fark göstermediği; empati düzeylerine göre ise sınıf değişkenine göre anlamlı fark gösterdiği ancak yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre ise anlamlı bir fark göstermediği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, öfke yönetimi eğitim programının ilköğretim 4. ve 5. Sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyini azaltmada etkili olduğu söylenebilir. ••
Özet (Çeviri)
This research was done on the aspect of the effect of aggression management training on the psychological improvement of the children of the first stage of their primary education years including from the 1st grades to 5th grades. And it was also examined on the basıs of the children's agression and empathy levels and on the basis of their sex, grades and their ages. For this reason we applied two scales about the aggression and empathy levels on the students of the two schools named Ziyamet Primary School and Yenierenköy primary school in Turkish Republic of North Cyprus. This data was optained with the Student Information Form. The points of this scale which are high above from the level of aggression were accepted as too much agression among the others.there were nine experiments and •• nine groups in this study. As one of the students left the process in the second session, the experiment group completed the session with eight students.. The agression training was applied to this group in 8 sessions. Meanwhile; no operation done on control group. After the training the scales were applied to the groups once agaın. The first and the second tests were analyzed with the T-test scale to make sure. To make widely sure we also analyzed the sex based scale with the T-test scale and the empathy scale with ANOVA scale. After the study it was clearly seen that there was a huge difference on the basis of the students' behaviours between the control group clients and the test group clients while considering the empathy level test didn't have that much difference at all. We have seen that when it came to the age and grades there were much more improvement but when it came to sex there wasn't that much improvement on their behaviours. It was the same for the Empathy scales as well. As a result we can assume that this study showed us that we can apply this training to these children to diminish their agression.