Kur'an tarihinde revizyonist oryantalistler: John Wansbrough, Christoph Luxenberg ve Gerd-R. Puin
The revisionist orientalists in the history of the Qur'an: John Wansbrough, Christoph Luxenberg and Gerd-R. Puin
- Tez No: 640919
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: John Wansbrough, Christoph Luxenberg, Gerd-R. Puin, Kur'an Tarihi, Revizyonizm, John Wansbrough, Christoph Luxenberg, Gerd-R. Puin, History of the Qur'an, Revisionism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kur'an-ı Kerim'in metin tarihi Batılı Oryantalistler tarafından çeşitli yaklaşım ve yöntemlerle incelenmektedir. Bu çalışmamız“revizyonist”olarak nitelenen ve İslam kaynaklarındaki rivayetlere şüpheyle yaklaşan Oryantalistlerden John Wansbrough, Christoph Luxenberg ve Gerd-R. Puin'i ele almakta, Kur'an tarihine dair varsayımlarını, metotlarını ve varmış oldukları sonuçlarını araştırmaktadır. Çalışmamız bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde John Wansbrough'nın, ikinci bölümde Christoph Luxenberg'in, üçüncü bölümde ise GerdR. Puin'in Kur'an tarihine dair yaklaşımları, kaleme almış oldukları eserler ile kendilerine dair yapılan değerlendirmeler üzerinden ele alınmaktadır. Çalışmamızda sonuç olarak, söz konusu revizyonist araştırmacıların farklı yaklaşım, metot ve sonuçlara sahip olmaları hasebiyle Kur'an tarihine dair ortak bir anlatı üzerinde birleşmelerinin mümkün olmadığı neticesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of the Qur'an as a text is examined by Western Orientalists through various approaches and methods. This thesis deals with John Wansbrough, Christoph Luxenberg and Gerd-R. Puin who, as“revisionists”are skeptical of the narratives found in Islamic sources. It explores their assumptions, methods and conclusions about the history of the Qur'an. This study consists of an introduction and three main sections. The first section covers John Wansbrough's approach to the history of the Qur'an through his works and the evaluations made about him by others. The second and third sections deal with Christoph Luxenberg's and Gerd-R. Puin's approaches respectively. In this thesis, I concluded that it is not possible for these revisionist researchers, given their different approaches, methods and arguments on this subject, to come together in creating a shared, common narrative about the history of the Qur'an.