İbn Hazm'ın Kur'an'ı yorumlama metodolojisi
Ibn Hazm's methodology of interpreting the Quran
  1. Tez No: 640926
  2. Yazar: MEHMET YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, Tefsir, Tefsir Usûlü, Zâhirü'l-Kur'an, Dirâyet, Ibn Hazm, Tafsir, Tafsir Method, Zâhirü'l-Kur'an, Dirâyet
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu çalışma, Endülüslü İbn Hazm'ın tefsir yöntemi ve uygulamalarına dairdir. Araştırma İbn Hazm'ın Kur'an'ı yorumlamada takip ettiği yöntemin ne olduğunu ve tefsirde dikkate aldığı ilkelerin onun düşüncesindeki tezahürlerini ortaya çıkarmayı hedeflemektir. Onun Kur'an tefsirinde takip ettiği usûlü bütünsel bir bakış açısıyla ele almayı amaçlayan bu çalışma bir giriş, dört bölüm ve bir sonuçtan müteşekkildir. Araştırmanın girişinde çalışmanın kapsamı, konusu, amacı, literatür incelemesi, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgiler verilmektedir. Tezin birinci bölümünde İbn Hazm'ın hayatı, ilmî kişiliği ve yaşadığı dönemin ilmî arka planı ortaya konulmaktadır. İkinci bölümde onun Kur'an'ın mahiyeti ve karakteristik özelliklerine dair anlayışı değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde öncelikle İbn Hazm'ın Kur'an'ı rivayet kaynaklarıyla tefsir etme anlayışına dair değerlendirmelerine yer verilmektedir. Ardından Kur'an anlayışında dirâyet yönteminin yeri ve bu yönteme dair analizleri incelenmektedir. Dördüncü bölümde ise onun tefsir ilkelerini oluşturan zâhirü'l-Kur'an ilkesi örnekler üzerinden ele alınmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışmamızda İbn Hazm'ın tefsir anlayışı hususunda varılan neticeler sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the subjects of Ibn Hazm's commentary method which is one of the important scholars of Andalusia. The aim of this study is to reveal the methods followed by Ibn Hazm in the methodology of interpreting the Qur'an and the principles that he considers in his interpretations. This study, which aims to examine the interpretation of the Qur'an from a holistic perspective, consists of an introduction, four chapters and a conclusion. In the introduction of the research, information is given about the scope, subject, aim, literature review, method and sources of the study. In the first part of the thesis, Ibn Hazm's life, his scientific personality and the scientific background of the period he lived in are revealed. In the second part, Ibn Hazm's understanding of the nature of the Qur'an and its characteristic features are evaluated. In the third part, firstly, the evaluations of Ibn Hazm on the understanding of interpreting the Quran with sources of narration are given. Then, the place of his method of reasoning in the understanding of the Qur'an and his analyzes on this method are examined. In the fourth chapter, the principle of zâhirü'l-Quran, which constitutes the principles of interpretation of his, is discussed with examples. In the conclusion part, conclusions about Ibn Hazm's understanding of tafsir are listed in our study.