PICTES projesinde görev alan Türkçe öğreticilerin görüşlerine göre uyum sınıflarındaki öğrencilere Türkçe öğretiminin incelenmesi
An analysis on Turkish teaching for students in integration classes according to the opinions of Turkish teachers recruited in the PICTES project
  1. Tez No: 640931
  2. Yazar: EYMEN HÜSEYİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uyum Sınıfı, Pictes Projesi, Türkçe Öğretimi, Geçici Koruma Altındaki Öğrenciler, Migration, Integration Class, Pictes Project, Turkish Teaching, Students under Temporary Protection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, uyum sınıflarındaki Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretimini çeşitli boyutları ile incelemektir. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmanın katılımcıları PICTES projesinde görev alan 18 Türkçe öğreticiden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmada, devlet okulları uyum sınıflarında Suriyeli öğrencilerin Türkçe öğretimi ders programları, derslerde kullanılan kaynaklar, eğitim-öğretim ortamının fiziksel durumu, iletişim ve dil engeli, disiplin uygulamaları, öğretim yöntemleri ve stratejileri, ölçme ve değerlendirme araçları bakımından incelenerek, Türkçe öğretim sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda ders ve kaynak kitap sorunları, iletişim ve dil sorunları, disiplin ile ilgili sorunlar, öğrencilerin uyum sorunları, ailelerin yaşadığı sosyal ve Türkçe bilmeme gibi sorunların, öğrencilere olumsuz etkilerinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Türkçe öğreticilerin geçici koruma altındaki öğrencilerin Türk eğitim sistemiyle bütünleşmenin ve mevcut sorunları bir an önce çözülmesi yönünde çabaların ve beklentilerinin olduğu belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze Turkish language teaching to Syrian students in integration classes in various dimensions. Participants of this research, which applies qualitative research method, consist of 18 Turkish teachers who took part in the PICTES project. The data obtained through semi-structured interviews were analyzed by descriptive analysis method. The study analyzes the Turkish teaching programs of Syrian students in the public school integration classes, the resources used in the lessons, the physical condition of the education-teaching environment, communication and language barrier, discipline practices, teaching methods and strategies, measurement and evaluation tools, as well as the problems experienced in the Turkish teaching process. As a result of this research, it has been clarified that problems with the course and resource books, communication and language problems, disciplinal problems, students' integration problems, social and Turkish language problems experienced by families had negative effects on students. It has been determined that Turkish teachers have efforts and expectations to integrate students under temporary protection into the Turkish education system and to solve their existing problems as soon as possible.