Romantik ilişkilerde yakınlık düzeyi ve algılanan ebeveynlik biçimleri arasındaki ilişkide şema modları'nın aracı rolü
The mediatory role of scheme modes between intimacy scale in romantic relationships and perceived parenting styles
  1. Tez No: 641022
  2. Yazar: ZEYNEP RÜVEYDE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SOYGÜT PEKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şema Terapi, Şema Modları, Algılanan Ebeveynlik Biçimleri, Romantik İlişkiler, Yakınlık Düzeyleri, Bağlanma Biçimleri, Schema Therapy, Schema Modes, Perceived Parenting Styles, Romantic Relationship, Intimacy Scale, Attachment Styles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, romantik ilişkilerdeki yakınlık düzeyi ile algılanan ebeveynlik biçimlerinin arasındaki ilişkide şema modlarının aracı rolü incelenmiştir. 18- 40 yaş aralığında bulunan 329 katılımcıdan veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği (YİYÖ), Young Ebeveynlik Ölçeği (YEBÖ), ve Şema Mod Envanteri- versiyon 3 (ŞME-v3) kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, algılanan ebeveynlik biçimlerinin kaygılı ve kaçınan bağlanma düzeylerini şema modları aracılığıyla yordadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, romantik ilişkilerde yakınlık düzeylerini Kuralcı/ Kalıplayıcı, Küçümseyici / Kusur Bulucu, Aşırı Koruyucu/ Evhamlı, Kötümser/ Endişeli, Cezalandırıcı, Duygusal Bakımdan Yoksun Bırakıcı ve Sömürücü anne ebeveynlik biçimleri ve Kötümser/ Endişeli ve Duygusal Bakımdan Yoksun Bırakıcı baba ebeveynlik biçimleri şema modları aracılığı ile yordadığı görülmüştür. Çalışmanın bulguları alanyazın çerçevesinde karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediator role of schema modes between intimacy scale in romantic relationships and perceived parenting styles have been examined. The data were collected from 329 participants between the ages of 18 and 40. Experiences in Close Relationships Scale Short Form (ECRS-SF), Young Parenting Inventory (YPI), and Schema Mode Inventory- version 3 (SME-v3) were used to collect data in this research. A series of regression analyses revealed that schema modes significantly mediated the relationship between perceived parenting styles and avoidant and anxcious attachment styles. Analyses pointed out that the mediatory role of schema modes between intimacy scale and normative, belittling/criticizing, overprotective/anxious, pessimistic/worried, punitive, emotionally depriving, exploitative/abusive parenting styles on the mothers forms; and pessimistic/worried and emotionally depriving on the fathers forms of the scales. The findings of the study were compared and evaluated within the framework of the literature.