Dijital kanaat önderlerinin sosyal medya perspektifinde tüketici satın alma karar sürecine etkisi
The effect of digital opinion leaders on the consumer purchasing decision process in the social media perspective
  1. Tez No: 641103
  2. Yazar: BÜŞRANUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. NAZLIM TÜZEL URALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Dijital Kanaat Önderi, Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlama, Tüketici Davranışları, Digital Marketing, Digital Opinion Leader, Social Media, Social Media Marketing, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler hayatın her alanında etkili olduğu gibi pazarlama alanında da etkili olmuş ve zaman içinde pazarlama anlayışını tamamen değiştirmiştir. Böylece geleneksel pazarlama anlayışı yerini çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen yeni bir pazarlama anlayışına bırakmıştır. Teknolojinin yaşamın tüm alanlarına bütünüyle dahil olması ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle ortaya çıkan yeni medya kanalları tüm iletişim sürecinde bir düzenlemeyi zorunlu hale getirmiştir. Günümüzde iletişim alanındaki değişimlerin özellikle sosyal medya ağlarında yaşanan yeniliklerle her gün farklı şekillerde ortaya çıkıyor olması bu kanalların özellikle gündeme alınmasını gerektirmektedir. Gündelik ilişkilerde önemli bir belirleyen olan bu araçlar toplumsal ilişkilerin de merkezinde yer almaktadır. Sosyal medya ağları gündelik ilişkilerin önemli bir kısmını oluştururken kanaatlerin şekillenmesinde de etkili olmaktadır. Büyüyen pazar ekonomisinde birçok marka hedef kitlelerine ulaşabilmek amacıyla sosyal medyada belirli bir takipçi sayısına ve popülariteye erişmiş dijital kanaat önderlerini reklam ve tanıtım faaliyetlerine dahil etmeye başlamıştır. Teori ve uygulama bölümlerinden oluşan bu çalışma dijital kanaat önderlerinin tüketici davranışlarına olan etkisini ortaya koymaktadır. Öncelikle çalışmanın teori bölümünde; dijital pazarlama, dijital kanaat önderi, dijital tüketim, sosyal medya, sosyal medya pazarlaması, ve sosyal medyada tüketici davranışları gibi kavramlar üzerinde literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise dijital kanaat önderlerinin tüketicilerin satın alma kararına etkilerini ortaya koymak adına anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket sonuçlarına göre dijital kanaat önderlerinin tüketici davranışları üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Today's technological developments have been effective in marketing as well as in every field of life and have changed the understanding of marketing completely over time. Thus, the traditional marketing approach has been replaced by a new marketing concept realized online. The new media channels, which have emerged with the integration of technology in all areas of life and the developments in internet technologies, have made it necessary to regulate the entire communication process. The fact that the changes in the field of communication are occurring in different ways every day especially with the innovations experienced in social media networks necessitates these channels to be brought into the agenda in particular. These tools, which are an important determinant in everyday relations, are also at the center of social relations. Social media networks constitute an important part of daily relations and are effective in shaping opinion. In today's growing market economy, many brands have started to include digital opinion leaders who have reached a certain number of followers and popularity on social media in order to reach their target audiences in advertising and promotion activities. This study, which consists of theory and practice sections, reveals the effect of digital opinion leaders on consumer behavior. In the theory section of the study; literature was searched on concepts such as digital marketing, digital opinion leader, digital consumption, social media, social media marketing, and consumer behavior in social media. In the practise part of the research, a survey was conducted to reveal the effects of digital opinion leaders on consumers purchasing decision. The data obtained from the survey were analyzed using SPSS packet program. According to the survey results, it can be said that the digital opinion leaders affect consumer behavior.