Zihinsel engellilerin eğitimleri alanında çalışan öğretmenlerin yeterlilik düzeylerinin belilenmesi
- Tez No: 64116
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN ERİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli Çocuk, Zihinsel Engelliler Öğretmenleri, öğretmen Yeterlilikleri, Mentally Retarded Child, Teachers Working With Men tally Retarded People, Teacher Efficiencies. in
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET ZİHİNSEL ENGELLİLERİN E?İTİMLERİ ALANINDA ÇALIŞAN Ö?RETMENLERİN YETERLİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ CORA, Nurhan Yüksek Lisans Özel Eğitim Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Süleyman ERİPEK Haziran, 1997 Araştırmanın amacı, Bolu ile Karabük merkez il ve ilçeleri bünyesinde zihinsel engelli çocukların devam ettikleri eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin alanlarında kendilerini yeterli bulma durumlarının belirlenmesidir. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için“öğretmenlerin alanların da kendilerini yeterli bulma durumları nedir?”sorusu altında bilişsel, beceri, duyuşsal boyutlarda ve genel olarak kendilerini yeterli bulma durumları nedir? sorularına ve“öğretmenlerin alanlarında genel olarak kendilerini yeterli bulma durumları ile özellikleri arasında fark var mı dır?”sorusu altında öğretmenlerin kendilerini yeterli bulma durumları ile zihinsel engelli çocukların öğretmenliği alanındaki eğitim durumları, çalışma süreleri, çalışmalarının temel nedenleri ve cinsiyetleri arasın da fark var mıdır? sorularına yanıt aranmıştır. Araştırma kümesini 1996-1997 Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Bolu ve Karabük merkez il ve ilçelerinde zihinsel engelli çocukların devam ettiği 3 özel eğitim ilkokulu, 1 meslek okulu, 1 mesleki eğitim merkezi ivve 10 özel eğitim sınıfında çalışan toplam 35 öğretmen oluşturmakta dır. Bu öğretmenlerden yalnızca birisine ulaşılamamıştır. Öğretmenlerin alanda kendilerini yeterli bulma durumlarını belirlemek amacıyla“Zihinsel Engellilerin Eğitimleri Alanında Çalışan Öğretmenlerin Yeterlilik Düzeylerinin Belirlenmesine İlişkin Anket Formu”uygulanmıştır. Kişisel bilgilerin yanı sıra bilişsel, beceri, duyuşsal alandaki yeterlilik maddelerini kapsayan anket formu ile toplanan verilerin yorumlanmasında frekans, yüzdelik, kay-kare (X2) gibi istatistiksel çözümlemelerden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin bilişsel, beceri ve duyuşsal boyutlar ile genel olarak kendilerini yeterli buldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin alanlarında genel olarak kendilerini yeterli bulma durumları ile özellikleri arasındaki farka bakıldığında, öğretmenlerin kendilerini yeterli bulma durumları ile zihinsel engelli çocukların öğretmenliği alanındaki eğitim durumları arasında anlamlı bir fark bulun muştur. Öğretmenlerin kendilerini yeterli bulma durumları ile zihinsel engelli çocukların öğretmenliği alanındaki çalışma süreleri, çalışmalarının temel nedenleri ve cinsiyetleri arasında ise anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE IDENTIFICATION OF SELF-EFFICIENCY LEVELS OF THE TEACHERS IN THE EDUCATION OF MENTALLY RETARDED PEOPLE CORA, Nurhan M. A. Department of Special Education Supervisor: Prof. Dr. Süleyman ERİPEK June, 1997 The aim of this study is to identify the self efficiency levels of the teachers who have been working in Bolu and Karabük in the edu cation of mentally retarded people at various schools where mentally retarded students have attended. During the study, the following problems and sub. Problems were tried to be answered: 1. Which domains do teachers feel themselves more efficient? and What are the perceptions of the teachers in relation to their self-efficiency levels in general and at the cognitive, psychomotor and affective domains?2. Are there any differences between the teacher characteristics and their perceptions in about themselves in relation to their self-efficiency levels in general? The total number of the subjects was 35,3 of whom were working at special education primary school, 1 of whom was working at voca tional school, 1 of whom was working at vocational training center and 10 of whom were working at special education classes where mentally retarded people were attending during the fall term of the 1996-1997 academic term in Bolu and Karabük Among these 35 teachers, the researcher could not access in order to collect the data. In order to identify the self-efficiency levels of the teachers, the questionnaire related to the identification of the self-efficiency levels of the teachers working on the education of mentally retarded people was administered to the subject. The questionnaire included items about personal information about the subjects and items related to the self-efficiency levels of the teachers in the cognitive, psychomotor and affective domains. In order the interpret the collected data, the fre quencies the percentages of the items were calculated, chi-Square, were utilized during the study. According to the findings of the study, it was found that the teachers generally perceive themselves efficient in the cognitive, -psychomotor and the affective domains.A significant difference was found when the difference between the self-efficiency levels of the teachers and their characteristics were compared. As a result of this comparison, themselves more efficient in the education of mentally retarded students. On the other hand, a significant difference was not found be tween the self-efficiency levels of the teachers and their experiences length of time that they have been in working with mentally retarded people, the reasons of their working with retarded people and their sexes.