Toplam kalite kontrol ve uygulamada örnek
  1. Tez No: 64118
  2. Yazar: MELTEM VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜN İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Quality, Control, Total Quality Control u
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırma son yıllarda üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan“Toplam Kalite Kontrol”konusuna açıklık getirmek ve önemini ortaya koyabilmek için yapılmıştır. Bu nedenle Bolu'da faaliyet gösteren Orim Cam Sanayii ve Ticaret A. Ş.'inde uygulanan Toplam Kalite Kontrol çalışmaları incelenmiş, analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın ilk dört bölümünde tarama yöntemi, beşinci bölümünde ise betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde kalite, kontrol -ve Toplam Kalite Kontrol konularına değinilerek Toplam Kalite Kontrol 'ün temel öğeleri, kalitenin maliyet öğesi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde Toplam Kalite Kontrol, yönetsel açından ele alınarak Toplam Kalite Kontrol felsefesine ilişkin bazı görüşler ortaya konmuştur.Araştırmanın üçüncü bölümünde kalite kontrol çemberleri ele alınarak Kalite Kontrol Çemberleri'nde problem tipleri ve istatistiksel proses konularına değinilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde kalite güvenliği ve kalitenin konulan ele alınmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde Bolu Orim Cam Sanayii ve Ticaret A. Ş.'inde uygulanan Toplam Kalite Kontrol çalışmalarına ilişkin genel bilgiler verildikten sonra; amaç, varsayımlar, sınırlılıklar, model ve değerlendirme yöntemi açıklanarak elde edilen veriler çerçevesinde işletmenin Toplam Kalite Kontrol uygulamalarının yeterliliği ölçülmeye çalışılmıştır. Bulguların çözümlenmesi ile genel anlamda Orim Cam Sanayii ve Ticaret A. Ş. 'inde Toplam Kalite Kontrol bilincinin yerleştirilebilmesi için yaygın bir eğitim programının gerekliliği ortaya konulmuş ve gerekli hallerde önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Kalite, Kontrol, Toplam Kalite Kontrol
Özet (Çeviri)
The main purpose this study is to make clarify the most debated issue of“Total Quality Control”in recent years and point out its importance. For this reason, the Total Quality Control studies made in the Orim Cam Sanayii A. Ş. Which is in business in Bolu have been examined, analyzed and evaluated. In the first four chapters of this sWy the scanning method is utilized. In the fifth chapter descriptive method is used. In the first chapter of the study, the subjects of the quality, quality control and Total Quality Control have been mentioned With emphasis on the components of Total Quality Control and the cost element quality. In the second chapter, Total Quality Control has been scrutinized with respect to the managerial considerations and some opinions relating to its philosophy have been put forward. In the third chapter of the study, Quality Control Circles have been into consideration and the subjects like the types of problems in Quality Control Circles and statistical process control have been reviewed.The fourth chapter, the problems of quality guarantee and the certification of the quality have been examined. In the last chapter, following a presentation of the information about the studies carried by the Orim Cam Sanayii Ticaret A. Ş., primary assumptions the constraints, the model and the method of evaluation have been explained and depending on the results obtained, from the study the competence of the Total Quality Control implementations by this enterprise have been tried to test. By the evaluation of the results, it has been showed that having a common educational program is necessary to raise the general conscious about Total Quality Control in Orim Cam Sanayii Ticaret A. Ş. and some necessary suggestions have been made.