Prediction of breach parameters caused by failure of landslide dams
Toprak kayması sonucu oluşan barajların yıkılma parametrelerinin tahmini
  1. Tez No: 641199
  2. Yazar: LEVENT DİREKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ GÜVEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heyelan Barajı, Yıkılma Parametreleri, Baraj Yıkılması, Baraj Güvenliği, Genetik Programlama, Landslide Dams, Breach Parameters, Dam Failure, Dam Safety, Genetic Programming
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Barajlar canlılar için büyük avantaj sağladıkları kadar onlara tehditte olurlar. Çünkü toprak kayması sonucu oluşan ya da inşa edilen barajların yıkılması yüksek potansiyelli hasara sebep olan taşkınlar üretir. Bundan dolayı, yıkılma parametrelerinin tahmini (gedik genişliği, yıkılma zamanı ve pik debi) bu tür tehlikeleri anlamak ve onlardan kaçınmak için çok önemlidir. Bu çalışmada, 1044 heyelan barajı olayı incelenelerek ve kullanıma uygun olmayanlar çıkarılarak yeni ampirik modeller oluşturulmuştur. GEP sayesinde herbir yıkılma parametresi için ayrı ayrı modeller oluşturulmuştur. Ayrıca heyelan barajının yıkılma anındaki yaşı da ekstra olarak parametrelerin içine eklenmiştir. Verilerin %75'i eğitim için kullanılıp ve geri kalanlar ise modeli test etmek için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürdeki var olan modellerle grafiksel ve istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen R2 değeri oldukça yüksek ve RMSE değerleri görece daha düşük olduğu için bu çalışmadaki GEP modelleri literatürdeki diğer modellere göre daha güçlü sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Dams provides great advantages for living creatures but they also pose a threat because breaching of both landslide dams and constructed dams generate potentially devastating floods. Prediction of breach parameters (breach width, breaching time and peak discharge) is very important to understand and to avoid such threats of dam failures. In this study, 1044 landslide dam failure cases are examined. After missing information are discarded, new empirical models are developed by the help of gene expression programming (GEP) technique for breach width, breaching time, peak discharge and a different parameter from the literature which is time to failure i.e age of landslide dams at the time of failure. 75% of data set are used for training and remaining are used for testing of GEP models. Results obtained by models are compared with the existing models in literature in graphical form. Statistical results are also given for comparison. Since obtained R2 values are quite high and RMSE values are lower for all breach parameters, GEP model in this study gives more powerful results for landslide dams with respect to the existing models in the literature.