Migren hastalarında dekorin, matriks metalloproteinaz 2 (mMP-2), matriks metalloproteinaz 3 (MMP-3) düzeylerinin incelenmesi
Eveluation of decorine, matrix metalloproteinase-2 (MMP-2), matrix metalloproteinase-3 (MMP-3) levels in patients with migraine
- Tez No: 641198
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Migren, Dekorin (DCN), Matriks Metalloproteinaz-2 (MMP-2), Matriks Metalloproteinaz-3 (MMP-3), Migraine, Decorin ( DCN), Matrix Metalloproteinase-2 (MMP-2), Matrix Metalloproteinase-3 (MMP-3)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Migren, nörolojik, gastrointestinal ve otonom değişikliklerin eşlik ettiği, primer epizodik bir başağrısı bozukluğudur. Matriks metalloproteinazlar (MMP) kan beyin bariyer geçirgenliğini arttırmakta ve ağrı hassasiyetine neden olmaktadırlar. Yapılan çalışmalarda MMP-2'in migreni olan hastalarda yüksek olduğu bulunmuş ve başka bir çalışmada ise MMP- 3'ün düştüğü rapor edilmiştir. Dekorin( DCN) ekstrasellüler matriks elemanı olan ve MMP'ler (2,3,7) tarafından kırılan bir proteoglikandır. DCN'in migren hastalığı ile ilişkisinin olup olmadığını incelemek ve hastalık patogenezi ile ilişkisi tespit edilen MMP 2 ve MMP 3 ile bağlantısını bulmak için bu çalışmayı amaçladık. Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nöroloji polikliniklerinde takip edilen; Uluslararası Baş Ağrısı Sınıflaması 3. Baskı (Beta Sürüm)'e göre Migren tanısı konulan 50 hasta ve 40 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Demografik verileri kaydedilen kişilerden sabah aç karnına alınan kan numulerinde ESR, CRP, hemogram parametreleri ile serum MMP-2, MMP-3 ve Dekorin düzeyleri analiz edildi. Serum MMP-2, MMP-3 ve Dekorin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Hasta ile kontrol grubunun demografik verileri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Hasta grubun serum MMP-3 değerleri (33.8 ng/ml ± 40.8), kontrol grubunun serum MMP-3 değerlerinden (50.4 ng/ml ± 36.4) anlamlı olarak düşük bulundu(p:0,032). Hasta grubun serum MMP-2 düzeyleri (9.5 ng/ml ± 8.9) ile kontrol grubunun serum MMP-2 düzeyleri (11.5 ng/ml ± 7.5) arasında anlamlı bir fark bulunmadı(p:0,322). Hasta grubun serum dekorin düzeyleri (18.7 ng/ml ± 18.7) kontrol grubunun serum dekorin düzeyleri (26.0 ng/ml ± 17.1)'ne göre daha düşüktü. Ancak bu düşüklük istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p:0,096). MMP-2, MMP-3 ve Dekorin parametrelerinin biribirleri arasında anlamlı pozitif korelasyonlar bulundu. Sonuç olarak, atak döneminde kanları alınan migren hastalarında sadece MMP-3 düzeylerindeki düşüklük anlamlı bulundu. Matriks metalloproteinazlar tarafından yıkıma uğratılan bir molekül olan Dekorin'in migren patogenezindeki rolünün anlaşılması için, söz konusu parametrelerin etkiledikleri yolaklar dikkate alınarak daha geniş hasta grubunda atak olan ve olmayan dönemlerde moleküler düzeyde daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Migraine is a primary episodic headache disorder accompanied by neurological, gastrointestinal and autonomic changes. Matrix metalloproteinases (MMPs) increase blood brain barrier permeability and cause pain sensitivity. MMP-2 was found to be elevated in patients with migraine and MMP-3 was reported in another study. Decorin (DCN) is a proteoglycan which is the extracellular matrix element and is broken down by MMPs (2,3,7). The aim of this study was to investigate the relationship between DCN with migraine disease and to determine its association with MMP-2 and MMP-3, which are related to disease pathogenesis. Dicle University Medical Faculty Hospital, Neurology Outpatient Clinic; according to the The International Classification of Headache Disorders 3rd edition (beta version), 50 voluntary patients with migraine were diagnosed and 40 volunteers were included. ESR, CRP, hemogram parameters and serum MMP-2, MMP-3 and Dekorin levels were analyzed in the blood samples taken in the morning from the individuals whose demographic data were recorded. Serum levels of MMP-2, MMP-3, and DCN were measured by ELISA method. The data were analyzed statistically. No significant difference was found between the patient and the control group in terms of demographic data. Serum MMP-3 values of the patient group (33.8 ng / ml ± 40.8) were significantly lower than the serum MMP-3 values of the control group (50.4 ng / ml ± 36.4) (p: 0.032). There was no significant difference between serum MMP-2 levels of the patient group (9.5 ng / ml ± 8.9) and serum MMP-2 levels of the control group (11.5 ng / ml ± 7.5) (p: 0.32). Serum decorin levels of the patient group (18.7 ng / ml ± 18.7) were lower than the control group's serum decorin levels (26.0 ng / ml ± 17.1). However, this low was not found statistically significant (p: 0.096). Significant positive correlations were found between the parameters of MMP-2, MMP-3 and Dekorin. As a result, only low MMP-3 levels were found in migraine patients whose blood was collected during the attack period. In order to understand the role of Dekorin, which is a molecule that is enzymatically degraded by matrix metalloproteinases, in migraine pathogenesis, more extensive studies should be conducted at the molecular level during the with attacks and without attacks in the wider patient group.