Yapısal özellikleri bakımından tanıtım amaçlı simge türlerinin iletişim işlevi
Communicative function of advertisement symbols in terms of their form characteristics
  1. Tez No: 64122
  2. Yazar: SELAHATTİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: advertisement, symbol, communication
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, yapısal özellikleri bakımından, tanıtım amaçlı simge türleri arasında, iletişim açısından farkın olup olmadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Alan yazım taraması yapıldığı bölümde grafik tasarımın kavramsal temelleri araştırılmış; iletişim, görsel iletişim, grafik tasarımı, tanıtım simgeleri ana başlıklar halinde incelenmiş ve tartışılmıştır. Diğer bölümde tanıtım amaçlı simgeler yapısal özelliklerine göre piktografık simgeler, harf simgeleri, sözcük simgeleri, soyut simgeler ve birleşik simgeler olarak gruplandırılmış; araştırma modelinde dikkat çekme, beğeni ve anlam iletişimin alt boyutları olarak kabul edilmiş, özgün olarak geliştirilen anketle bu üç boyuta ilişkin seçenekli sorular sorulmuştur. Bolu ilinde orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören 200 öğrenciye anket uygulanmış, sonuçta istatistiklerle analiz edilmiştir. Yapısal özellikleri bakımından, tanıtım amaçlı simge türleri arasında, her üç boyutta da anlamlı farklar bulunmuştur. Eğitim durumu, cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre, simge türlerine gösterilen tepkiler arasında farklar gözlemlenmiştir.Anahtar sözcükler; Tanıtım, Simge, İletişim
Özet (Çeviri)
This research has been done to determine if there have been communicational differences among the advertisement aimed, symbol types from the point of view of structural characteristics In this research, descriptive research techniques was used, in which the review of literature has been done, the concepts about the graphic design have been searched an the basic titles, communication, visual communication, practical design and advertisement symbol have been examined and discussed. In this research, advertisement aimed symbols have been grouped according to their form characteristics as pictographic symbol, letter symbol, logotypes, abstract symbols, and compound symbols.In research model, calling attention, taste, and meaning have been accepted as communication's sub-dimensions, and in the authentic questionnaire, multiple choice questions, which are aimed at these three dimensions, have been asked. This questionnaire has been applied to 200 students who steady at secondary schools and the university in Bolu and the result have been analysed statistically. From the point of view of form characteristics there have been found differences in the there dimensions among the advertisement aimed symbol types. The here have been observed some differences among the reactions against the symbol types according the education, sex, and age variables.