Özel okul yöneticilerinin özel okul politika ve uygulamalarına ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 64123
  2. Yazar: SEDAT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. DURDU KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel okul, politika. vi, Private School, Politics IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET ÖZEL OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖZEL OKUL POLİTİKA VE UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Kaya, Sedat Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. Durdu Karslı Temmuz 1997, 94 sayfa Bu araştırmanın amacı, özel okul yöneticilerinin özel okul politika ve uygulamalarına ilişkin görüşlerini tespit etmek, analiz edip, yorumlamaktır. Araştırmacı tarafından geliştirilen anket, Türkiye genelinde faaliyette bulunan ilk ve orta dereceli özel okullarda görev yapan 91 özel okul yöneticisine uygulanmıştır. Elde edilen veriler için, frekans ve yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, varyans analizi ve t test analizi yapılmıştır. Alt problemlere ilişkin bulgular, özel okulların ekonomik yönden sıkıntı içinde olduklarını, buna bağlı olarak öğrenci ücretlerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Vergi politikalarının özel okul yöneticilerinin üzerinde dur-durdukları en önemli sorun olduğu görülmektedir. Ayrıca teşvik uygulamaları da yetersiz görülmektedir. Özel okulların içinde bulunduğu sorunlara, başta teşvik uygulamaları olmak üzere yeni bir anlayışla yaklaşılmalıdır. Özel okulların kendi kendine yetebilen kurumlar olabilmelerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Öğrenci ücretlerinde, istikrar ve devamlılığı sağlayacak şekilde yönlendirici politikalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IDEAS OF THE PRIVATE SCHOOL ADMINISTRATORS ABOUT THE POLİTİCS AND IMPLAMENTATIONS OF THE PRIVATE SCHOOLS By Kaya, Sedat M. A. Department of Educational Science Supervisor : Ass. Prof. Dr. M. Durdu Karslı July 1997, 94 Pages The Purpose of this study is to determine, analyse and discuss on the opinions of the private school administrators on the politics of the private schools and impelementation The questionnaire has been administered 91 private schools administrators who work in primary and secondary schools in Turkey. Data were analysed by the statistical methods of frequency distribution and one way analiys's of variance. The results indicated that schools are in trouble financially and scholl fees are high. It is understood that the tax policy is the ///most important matter that private school administrators think of. And the encouragement practice is considered insufficient. The problem of private schools should be dealt with and solved with a new understanding such as encouragement pratice. Some measures must be taken to have private schools self- sufficient institutions. New politics that will make stability and continuity of the school fees must be developed.