Doğuma İlişkin Travma Algısı Ölçeği'nin geliştirilmesi
Developing the trauma perception scale for regarding delivery
  1. Tez No: 641253
  2. Yazar: ÖZLEM MUCUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, ebe, kadın, ölçek, travma algısı, vajinal doğum, Delivery, midwives, scale, trauma perception, vaginal delivery, women
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Araştırma, annelerin doğuma ilişkin travma algısını belirlemede kullanılabilecek kapsamlı bir ölçüm aracı geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Metodolojik bir araştırmadır. Araştırmanın verileri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ve aile sağlığı merkezlerinde Mayıs 2019- Eylül 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Ölçek, geçerlik analizlerinde kapsam geçerliği, yapı geçerliği, eş zamanlı ölçüt geçerliği; güvenirlik analizlerinde ise madde analizleri, iç tutarlık, zamana göre değişmezlik değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada, ölçeğin yüzey geçerliği sağlanırken kapsam geçerlik indeksi 0.83 olarak saptanmıştır. Ölçeğin, açıklayıcı faktör analizi için KMO değeri 0.85, Barlett test x2=9211.281. p=0.000 dir. Doğrulayıcı faktör analizi için uyum iyiliği indeks değeri 0.90, karşılaştırmalı uyum iyiliği indeks değeri 0.90, yaklaşık hataların ortalama karekökü değeri ise 0.07' dir ve bu sonuçlara göre ölçeğin yapısı doğrulanmıştır. Sonuçta ölçek 39 madde ve tek alt boyut ile şekillenmiştir. Ayrıca ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0.92'dir. Madde-toplam korelasyon değerleri 0.25-0.73, test-tekrar test analizi değeri ise r=0.831, p=0.000 dir. Ayrıca kadınların ölçek toplam puan ortalaması 110.10±27.94'tür. Sonuç: Araştırmada, kadınların doğuma ilişkin travma algısını ölçmek amacıyla beşli likert özellikte, tek boyutlu 39 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir Doğuma İlişkin Travma Algısı Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin cronbach's α iç tutarlılık kat sayısı, madde toplam korelasyonu ve test–tekrar test analizinin yüksek korelasyona sahip olduğu saptanmıştır. Ölçüm aracının travmatik doğum algısını ölçmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir. Ölçek, postpartum birinci aydan bir yıla kadar olan süreçte travma açısından duyarlı kadınların tespit edilmesi amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to develop a comprehensive measurement tool that can be used to determine mothers' trauma perception for regarding delivery. Method: Is a methodological research. The data of the study were collected in the maternity and children's hospital and in family health centers from May 2019 to September 2019. For the validity of the scale, content validity, construct validity and concurrent validity were evaluated. For the reliability of the scale, item analyses, internal consistency and time invariance were evaluated. Results: This study determined that the face validity of the scale was achieved, and the content validity index was found to be 0.83. The KMO value of the scale for the exploratory factor analysis was 0.85, and the Bartlett's test results were x2=9211.281, p=0.000. The goodness of fit index value was 0.90 for the confirmatory factor analysis, the comparative fit index value was 0.90, the root mean square error of approximation value was 0.07. These results confirmed the construct of the scale, so the scale was finalized with 39 items and one subscale. The Cronbach's alpha value of the scale is 0.92. The item-total correlation values range from 0.25 to 0.73, and the test-retest analysis values are r=0.831, p=0.000. The women's scale score was 110.10±27.94. Conclusion: This study developed the 5-point Likert-type valid and reliable Trauma Perception Scale for Regarding Delivery. It has one subscale and 39 items that measure women's trauma perception for regarding delivery. The Cronbach's α internal consistency coefficient, item-total correlation and test-retest analysis had high correlations. It has been determined that the measuring tool is a valid and reliable tool in measuring the perception of traumatic birth. This scale can be used to determine women susceptible to trauma from the first postpartum month to a year later.