AİBÜ Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünde öğretim hizmeti veren öğretim elemanlarının yeterlilikleri
  1. Tez No: 64126
  2. Yazar: AYSUN ERGİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. CANAN ÇETİNKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Elemanı Yetiştirme, Yeterlik, Ara Dönem Hedefleri, Training of Teaching Staff, Competence, Mid-Term Objectives
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde öğretim hizmeti veren öğretim elemanlarının“Alan bilgisi, araştırma bilgisi, insan ilişkileri, öğretim yöntemleri, ölçme ve değerlendirme”boyutlarındaki yeterliklerine ilişkin kendilerinin ve öğrencilerinin görüşleri ile öğrencilerin sınıf öğret menliği yeterliklerine ilişkin kendi görüşlerini analiz edip yorumlayarak 2000'li yıllara yönelik öğretim elemanı yetiştirme ara dönem hedefleri ile ilgili önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın evrenini Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fa kültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümüne 1995-1996 öğretim yılında öğretim hizmeti veren öğretim elemanları ve Sınıf Öğretmenliği Bölümünde okumakta olan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Ayrı bir örneklem seçilmemiş, evren üzerinde çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında ilgili literatürden yararlanılmıştır. Araştırmada ilk olarak Kavak (1986) tarafından geliştirilen“Öğretmen Yetiştiren Öğretmenlerle İlgili Bir Araştırma Anketi”kullanılmıştır. Öğrencilerin sınıf öğretmenliği yeterliklerini ölçebilmek için ise araştırmacı ta rafından geliştirilen sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerine yönelik“Sınıf Öğretmenliği Yeterlikleri Anketi”kullanılmıştır.Araştırmada edinilen bulgulara göre; 1. Öğretim elemanlarının yaklaşık üçte biri öğretim görevlilerin den oluşmaktadır ve erkek öğretim elemanlarının sayısı çoğunluktadır. 2. Öğretim elemanları çoğunlukla 35 yaşın üzerindedirler ve yaklaşık üçte biri mesleklerinin ilk yıllarındadırlar. 3. Öğretim elemanlarının büyük bir çoğunluğu eğitim enstitüsü ve lisans tamamlama veya eğitim fakültesi mezunudurlar. 4. Öğretim elemanları daha çok“Eğitim Yönetimi, Teftişi, Plan laması ve Ekonomisi”alanında uzmandırlar. Çoğunlukla bu alanda bir üst öğrenime devam etmektedirler ve öğretim elemanlarının yaklaşık üçte biri“Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi”alanıyla ilgili dersleri okutmakla yükümlü olduklarını belirtmişlerdir. 5. Öğretim elemanları çoğunlukla (yaklaşık yüzde 85) bir üst öğrenimlerine devam etmektedirler ve genellikle çok sayıda akademik çalışmaları bulunmaktadır. 6. Öğretim elemanlarının yeterliklerine ilişkin, öğretim elemanları kendilerini amaçta belirtilen boyutlar açısından genellikle“Oldukça Yeterli”algılarlarken, öğrenciler öğretim elemanlarının“Pek Yeterli Olmadıkları”görüşündedirler. Öğretim yöntemleri yeterlik boyutu ile öl çek toplam puanlarında, öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri arasında manidar farklar bulunmuştur. 7. Öğrenciler sınıf öğretmenliği yeterliklerinde ve özellikle“Bilgisayar Kullanımı”yeterliğinde kendilerini genellikle yeterli bulmamaktadırlar. viiAraştırmanın en son bölümünde, elde edilen bulgular ve ilgili literatürden çıkarılan bilimsel dayanaklar doğrultusunda 2000'li yıllara yönelik öğretim elemanı yetiştirme ara dönem hedefleri ile ilgili önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse and to interprete the idea of teaching staff and their student, concerning their competence on“Knowledge of subject, of research, and human relationship, teaching medhods and measurement and assesment and also to propose the mid-term objectives for training teaching staff towards the year 2000. The subjects of this research includes the teaching staff, worked at the Department öf Primary Teaching at 1995-1996 the Academic Year, and the senior students at Department of Primary Teaching, Faculty of Education, University of Abant İzzet Baysal. The separate sample is not chosen. The study is realized on the subjects. For collecting data, concerning literature is reviewed. In this research, ”The Research Questionnaire On The Teaching Staff. Training Teachers“, developed primarily by Kavak (1986) is used. For measuring the competence of being primary teacher for students, the Questionnaire for Competence of Being Primary Teacher, developed by the researcher, is used.According to the results of the research; 1. The one-third of teaching staff consists of lecturers. The population of male teaching staff is more than that of female teaching staff. 2. The age of majority of teaching staff is over 35 years approximately. One - third of them is in the first years of their career. 3. The majority of teaching staff is graduated from the Institute of Education or from the Faculty of Education. 4. The teaching staff consists of persons who are generally specialist on the field of ”Educational Administration“. Majority of them continue their post-graduate education on this field. Approximately one-third of teaching staff states that they are charged with lecturing the, course, related to ”Education Administration, Inspection Planning and Economy“. 5. Approximately majority of teaching staff continue their post graduate education. The teaching staff, who make their careers, have generally many numbers of academic study. 6. The teaching staff perceive themselves as ”ratherly competent“ lecturer in terms of dimensions, stated in the objective. On the other hand, the students think that teaching staff is ”not ratherly competent“. At the competence dimension of teaching methods and total scale score, there is a meaningful differences between the idea of teaching staffs, and that of their students 7. The students don't find themselves as a competent primary school teacher and especially they accept that they are not competent with ”Using Computer". - At the last chapter of the research, the mid-term objectives and suggestions for the training of the teaching staff towards the year 2Q00, are to tried to be discovered, according to scientific references, and the results obtained.