Planlı dönemde okul öncesi eğitim politikalarının uygulanma düzeyi-Bolu ili örneği-
- Tez No: 64125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. DURDU KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Politikası, Eğitim Planlaması. IV, Pre-school education, Education Policy, Education Planning
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET PLANLI DÖNEMDE OKULÖNCESİ E?İTİM POLİTİKALARININ UYGULANMA DÜZEYİ ARIK, Soner Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. Durdu KARSLI Temmuz, 1997, XII+105 Bu araştırmanın amacı, planlı dönemde okulöncesi eğitim politikalarının Bolu ilinde ne düzeyde gerçekleştiğine ilişkin öğretmen ve yöneticilerin görüşlerini saptayıp analiz etmektir. Araştırmacı tarafından gelişen mülakat formu Bolu il merkezinde bulunan 16 okulöncesi eğitim kurumunda görev yapan 9 yönetici ve 42 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans, yüzde, t-test, tek yönlü varsayım analizi ve tukey test istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okulöncesi eğitim politikalarının“Kısmen”düzeyinde uygulandığı anlaşılmıştır. İÜOkulöncesi eğitimle ilgili politikaların uygulamasında çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Okulöncesi eğitimi isteğe bağlı oluşu, kırsal yerleşim birimlerinde olmayışı, ücretli oluşu öneminin yeterince anlaşılamaması ve bu konudaki oluşu, kanunların yetersiz oluşu sonucunda okulöncesi eğitim yeterince gelişememiştir. Araştırma sonucunda; öğretmen ve yönetici gruplarının görüşleri arasında mesleki kıdem, mezuniyet durumu, sınıflardaki öğrenci sayısı ve öğrenci ailelerinin gelir düzeyleri bakımından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTIVENESS DEGREE OF THE POLITICS OF PRESCHOOL EDUCATION IN THE PLANNED PERİOD -by ARIK, Soner M.S., Department of Educational Sciences Supervision Asist. Prof. Dr. M. Durdu KARSLI July, 1997, xii + 105 pages The purpose of this resarch is to set and analyze the viewes of teachers and managers related to the effectiveness degree of pre-school education policies in the planned period in Bolu. Prepared questionnaire was applied to 9 managers and 42 teachers who were working at 16 pre-school education organizations. Those organizations were in Bolu city center. Collected data was analyzed by SPSS program. Frequency percentage, t-test, one-way variance analysis and tukey test statistics methods were used at the analysing of the data. During the research, it was understood that preschool education policies were“partly”implemented. In the implementation of pre-school education policies, some sort of problems are encountered. The reosons why pre-school educotion has not been sufficiently developed are: pre-school education is not obligatory, it hasnot been found at rural sites, it is not free, its importence is not sufficientry understood, and related laws are insufficient. At the end of the research, it is found that there is no significant difference among the views of teachers and managers related to proffessional seniority, graduate level, number of the students in the classes and students' families' income levels.