'Nation building effort' of (VMRO-DPMNE) within the scope of 'Skopje 2014 Project'
'Üsküp 2014 Projesi' kapsamında (VMRO-DPMNE)'nin 'Ulus inşa çabası'
- Tez No: 641268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: VMRO-DPMNE, ÜSKÜP 2014”, FYRM, SDSM, PRESPA, KMC, NATO, VMRO-DPMNE, SKOPJE 2014”, FYRM, SDSM, PRESPA, NMK, NATO
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE)'nin Üsküp 2014 Projesi ile artan milliyetçi siyaseti tartışılmaktadır. Üsküp 2014, Türklerin, Arnavutların ve birçok kesimin tepkisini çekmiştir. Ayrıca, Makedonya yönetimi Antik Makedonya medeniyetini tek başına sahiplenmesi de Yunanistan ile ilişkileri germiştir. Dolayısıyla Üsküp 2014 ile Yunanistan ile siyasi ilişkiler de çıkmaza girmiştir. Yunanistan ile yaşanan bu gerilim Makedonya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine de olumsuz yansımıştır. İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) iktidarı süresince Yunanistan Makedonya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği (AB) ile müzakere girişimlerini de her yıl veto etmiştir. 2016 erken parlamento seçimlerine kadar bu durum devam etmiştir. 2016'da İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) hükümeti istifa etmek zorunda kalmış ve yeni hükümet Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) nezdinde kurulmuştur. Bu tarihten sonra Makedonya kısa sürede birçok değişim yaşanmıştır. Yunanistan ile yaşanan isim sorununu çözmüş, Makedonya'nın adı Kuzey Makedonya olarak değişmiş ve Kuzey Makedonya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)'ya tam üye olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study discusses the growing nationalist politics of the Internal Macedonian Revolutionary Organization - Democratic Party of National Unity of Macedonia (VMRO-DPMNE) with the Skopje 2014 Project. Skopje 2014 has attracted the reaction of Turks, Albanians, and many others. In addition, the Macedonian administration's sole possession of the ancient Macedonian civilization has strained relations with Greece. Therefore, with Skopje 2014, political relations with Greece have also reached a stalemate. This tension with Greece also reflected negatively on Macedonia's accession process to the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) and the European Union (EU). During the Internal Macedonian Revolutionary Organization - Democratic Party of national unity of Macedonia (VMRO-DPMNE) rule, Greece has also vetoed Macedonia's attempts to negotiate with the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) and the European Union (EU) until very recently. This continued until the 2016 early parliamentary elections. In 2016, the Internal Macedonian Revolutionary Organization - Democratic Party of National unity of Macedonia (VMRO-DPMNE) government was forced to resign and the new government was established under the Union of Social Democrats (SDSM). Since then, Macedonia has experienced many changes in a short period of time. It solved the name problem with Greece, Macedonia's name was changed to North Macedonia, and North Macedonia became a full member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO).