Alman ulus-devlet inşasının toplumsal tarihi
Social history of the construction of the German nation-state
  1. Tez No: 700569
  2. Yazar: BİHTER ÇELİKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. ERDEM DENK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Alman İmparatorluğu, Ulus-Devlet, Üretim İlişkileri, Toplumsal Yapı, Kapitalizm, German Empire, Nation-State, Relations of Production, Social Structure, Capitalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Bu çalışma, Alman ulus-devletinin inşa sürecini tarihsel bağlamında ele almaktadır. Bunun için tarihsel sosyolojik bir yaklaşım izlenerek ulus-devlet inşasına yol açan tarihsel dönüşümler incelenmiştir. Hem ulus-devletlerin hem de devletler sisteminin üretim ilişkilerinin kapitalistleşmesiyle iç içe geliştiğini temel kuramsal varsayım olarak alan bu tezde, toplumsal sınıf yapısı ve üretim ilişkileri ile uluslararası sistemin birbirini karşılıklı olarak belirlediği savunulmuştur. Bu nedenle hem Alman coğrafyasındaki toplumsal yapı ve üretim ilişkilerindeki dönüşümler hem de 17. yüzyılın sonunda İngiltere'de tarımsal kapitalizmin ortaya çıkmasının Kıta Avrupası üzerinde yarattığı baskı birlikte ele alınmıştır. Buna göre, iktisadi ve toplumsal yaşamın kapitalist dönüşümü ile kapitalist üretim ilişkilerinin yayılmacı ve rekabetçi doğası, Alman ulus-devletinin inşasında belirleyici olmuştur. Avrupa kıtasında üretim ilişkilerinin kapitalist dönüşümüyle birlikte sermaye merkezileşip yoğunlaşmaya başlayınca, devletler pazar arayışıyla sömürgecilik yarışına girmişlerdir. Bu arka planla bakıldığında, Prusya mutlakiyetçi devletinin iktisadi ve siyasi çıkarları Alman coğrafyasına yayılmaktan geçtiği için Alman İmparatorluğu formunda kurulan siyasal birlik, iktisadi gereksinimlerin plansız bir ürünü şeklinde ortaya çıkmıştır. Alan yazınında Alman İmparatorluğu'na yönelik ilgi, çoğunlukla Nasyonal Sosyalizm felaketinin yaşandığı bir bugünden düne bakarak, sürekli bir standarttan sapmayı tespit etme gayretinden kaynaklanmaktadır. 1960'lı yıllardan itibaren hâkim paradigma olan ve Alman tarihsel gelişimini İngiltere ve Fransa'daki süreçlerden bir sapma olarak ele alan Sonderweg tezi, 1848'de burjuva devriminin yapılamaması, burjuvazinin zayıflığı, toprak soyluların süregelen hakimiyeti gibi açıklamalarla, Alman ulus-devlet inşa sürecinin aykırı bir örnek olduğunda ısrar etmiştir. Bu çalışmada ise Alman coğrafyasında yaşananların, kapitalistleşen üretim ilişkilerinin dönemin Avrupası'nda yarattığı yapısal dönüşümünün bir parçası olduğu gözlemlenmiştir. Kapitalist piyasa ekonomisinin yarattığı yayılma baskısı, toplumsal sınıfları da mevcut koşullara uyum sağlamaya itmiştir. Dolayısıyla alan yazınındaki yaygın kanının tersine, Prusya Junkerleri iktisadi yaşamın değişen yapısına uyum sağlamış ve topraklarında kapitalist tarıma geçerek zamanın ticari girişimcileri olmuşlardır. Yine egemen paradigmanın iddiasının tersine, Alman devleti Junker hakimiyetinin bir aracı olmamıştır. Devlet bürokrasisi, üretim ilişkilerinden çıkar sağlayan her kesimin uzlaşı sağladığı bir mecra olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse construction process of the German nation-state in its historical context. For this purpose, historical transformations that led to nation-state building were examined by following a historical sociological approach. In this thesis it is taken as the basic theoretical assumption that both nation-states and the states system develop intertwinedly with the capitalization of production relations. Therefore, it is argued that the social class structure and production relations and the international system mutually determine each other. For this reason, both the transformations in the social structure and production relations in the German geography and the pressure created by the emergence of agricultural capitalism in England at the end of the 17th century on Continental Europe were considered together. Accordingly, the capitalist transformation of economic and social life and the expansionist and competitive nature of capitalist production relations were decisive in the construction of the German nation-state. When capital began to centralize and concentrate with the capitalist transformation of production relations in the European continent, states entered the colonial race in search of new markets. When viewed against this background, the political union established in the form of the German Empire emerged as an unplanned product of economic requirements, since the economic and political interests of the Prussian absolutist state lay in spreading to the other German states. Academic interest in the German Empire mostly stems from the effort to detect a constant deviation from the standard, looking from today to yesterday, when National Socialism took place. The Sonderweg thesis, which has been the dominant paradigm since the 1960s and which considers the historical development of Germany as a deviation from the processes in Great Britain and France, explains the uniqueness of the German nationstate building process with the failure of the bourgeois revolution in 1848 and with ongoing dominance of the landed nobility. In this study, it is observed that what happened in the German geography is a part of the structural transformations of the capitalizing production relations in Europe. The pressure of expansion created by the capitalist market economy has also made social classes adapt themselves to the current conditions. Therefore, contrary to the widespread opinion in the literature, the Prussian Junkers adapted to the changing structure of economic life, becoming commercial entrepreneurs of the time. Again, contrary to the assertion of the dominant paradigm, the German state has not been an instrument of Junker domination. The state bureaucracy has been a medium in which every segment that benefits from the relations of production has reached a compromise.