Süt sığırlarının geçiş dönemi beslenmesinde L- karnitin kullanımının ketozis ve karaciğer yağlanması gibi metabolizma hastalıkları, bazı kan parametreleri, süt verimleri ve kompozisyonları ile canlı ağırlık üzerine etkisi
The effect of use of L-carnitine on ketosis and liver lubrication, some blood parameters, milk yields and compositions and live weight in the transition period of milk cow
- Tez No: 641397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geçiş dönemi, L-karnitin, ketozis, karaciğer yağlanması, Transition period, L carnitin, ketosis, hepatic lipidozis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma geçiş dönemindeki(doğum öncesi 3 hafta – doğum sonrası 3 hafta) süt inekleri diyetlerinde L karnitin kullanımının başta karaciğer yağlanması, ketozis olmak üzere verim perforformansı üzerine etkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada, 3-5. laktasyonda toplam 21 baş holstein ırkı inek kullanılmış olup, normal diyetle beslenen grup kontrol (10 baş), oralyolla günlük 6 g rumen korunmalı L-karnitin verilen grup ise deneme grubunu (n= 11 baş) oluşturmuştur. Araştırmanın -21, -14, 7 ve 0. günde, doğum sonrası 7, 14, ve 21. günlerde kan örnekleri alınmış, olan kan serumlarından NEFA, BHBA, Ca, P, BUN, GGT, Trigliserit, ve Glikoz analizleri yapılmıştır. Denemede hayvanların süt verimleri, süt kompozisyonu ile doğum sonrası 21. günde canlı ağırlık değişimleri incelenmiştir. Çalışmadan kontrol ve karnitin verilen gruplarda serum NEFA ve BHBA düzeyleri arasında istatistiksel bakımdan farklılık görülmezken, gikoz düzeyi haftalara göre istatistiki açıdan (p0.05). L-karnitinin süt verimleri, süt kompozisyonları ve canlı ağırlık üzerine istatistiki açıdan önemli düzeyde etkisi olmamıştır. Sonuç olarak, elde edilen verilere göre günlük oral 6 g L-karnitin uygulanmasıyla yağ asitlerinin dokulara alınımı ile enerji metabolizmasındaki kullanımının arttığını ve kas protein katabolizmasının azaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of L carnitine use on yield performance, especially on liver fatty, ketosis, in dairy cow diets in the transition period. (3 weeks before birth - 3 weeks after birth). In the study, 3-5. A total of 21 head holstein cows were used in lactation, and the group fed with normal diet was the control group (10 heads), and the group given the daily 6 g of rumen protected L-carnitine orally (n = 11 heads). Blood samples were taken on -21, -14, 7 and 0 days, 7, 14, and 21 days after delivery, and NEFA, BHBA, Ca, P, BUN, GGT, Triglyceride, and Glucose analyzes were done from blood serums. In the experiment, milk yield, milk composition and live weight changes on the 21st day after birth were examined. In the study, the serum NEFA and BHBA levels were not statistically different between the control and carnitine groups, while the glucose level was found to be statistically significant (p 0.05). L-carnitine had no statistically significant effect on milk yields, milk compositions and live weight. As a result, according to the data obtained, it can be said that with the administration of 6 g L-carnitine daily, the intake of fatty acids into tissues increases its use in energy metabolism and muscle protein catabolism decreases.