Doğumdan sonra anne yanında takip edilen bebeklerin doğum şekli açısından genel gözlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of general observations of infants who stayed with their mother during follow up
- Tez No: 641396
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, normal vajinal yol ile doğum, sezeryan doğum, doğum sonrası uyum, beslenme, Newborn, vaginal delivery, cesarean section, postnatal adaptation, breast-feeding
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, normal vajinal yol ve sezaryen ile doğan gestasyonel yaşları 37 hafta üzerinde doğan ve doğumdan sonra anne yanında takip edilen bebeklerin genel gözlem sonuçları incelenerek, doğum şeklinin bebeğin postnatal adaptasyonu, fiziksel ve laboratuvar sonuçları üzerindeki etkileri prospektif olarak incelendi ve sonuçlarının karşılaştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada D.Ü. Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Kasım 2019- Ocak 2020 ayları arasında normal vajinal yol ile ve sezaryen ile gestasyonel yaşları 37 hafta üzerinde doğan ve doğumdan sonra anne yanında takip edilen bebeklerin genel gözlem sonuçları incelendi. Normal vajinal yol ile doğan 1. grup, sezaryen ile doğan bebekler 2. grup olarak iki gruba ayrıldı. Her bebeğe ait bilgiler, bebeğe ait önceden hazırlanmış formlara kaydedildi. Çalışma süresi içinde tüm veriler aynı kişi tarafından kaydedildi, vücut ağırlıkları aynı terazi ile ölçüldü. Doğum şeklinin bebeğin postnatal adaptasyonu, fiziksel ve laboratuvar sonuçları üzerindeki etkileri prospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza Ekim 2019- Aralık 2019 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde anne yanında takip edilen 156 bebek alındı. Bebeklerin %70,5'unun sezaryen ile doğduğu, %29,4'inin de normal spontan vaginal yol (NSVY) ile doğduğu saptandı. Bebeklerin cinsiyetleri incelendiğinde; 1. grubun %43,5'inin kız, %56,5'inin de erkek olduğu, 2. grubun %63,6'ünün kız, %36,4'sinin de erkek olduğu saptandı. Bebeklerin anne ve babalarının yaş ortalamaları incelendiğinde; 1. grubun annelerinin yaş ortalaması 26,39±5,837 yıl, babaların yaş ortalamalarının ise 29,07±5,314 yıl olduğu, 2. grubun annelerinin yaş ortalaması 31,31±5,401yıl, babaların yaş ortalamalarının ise 34,58±6,327 yıl olduğu görüldü. Bebeklerin gestasyonel yaş ortalamaları incelendiğinde; 1. grubun bebeklerinin yaş ortalaması 38,26±1,718 hafta, 2. grubun bebeklerinin yaş ortalaması 38,23±1,165 hafta olduğu saptandı. Annelerin eğitim düzeyleri incelendiğinde; 1. grubun %8,7'sinin, 2. grubun %21,8'inin eğitiminin olmadığı, 1. grubun %4,3'ünün, 2. grubun %12,7'sının okur-yazar olduğu, 1. grubun %30,4'ünün, 2. grubun %38,2'sinin ilkokul mezunu, 1. grubun %26,1'inin, 2. grubun %13,6'ünün ortaokul mezunu, 1. grubun %10,9'unun, 2. grubun %8,2'inin lise mezunu ve 1. grubun %2,2'sinin, 2. grubun %5,5'inin de üniversite mezunu olduğu görüldü. Bebeklerin ABO uygunsuzluğuna göre dağılımları incelendiğinde; 1. grubun %15,2'sinin, 2. grubun %9,1'inin ABO uygunsuzluğunun olduğu ve 1. grubun %84,8'inin, 2. grubun %90,9'unun da ABO uygunsuzluğunun olmadığı saptandı. Bebeklerin Rh uygunsuzluğuna göre dağılımları incelendiğinde; 1.grubun %10,9'unun, 2.grubun %10'unun Rh uygunsuzluğunun olduğu ve 1. grubun %89,1'inin, 2. grubun %90'ının de Rh uygunsuzluğunun olmadığı saptandı. Doğum öncesi gebeliğin planlı veya plansız olduğu incelendiğinde; 1.grubun %84,8'inin, 2. grubun %58,2'sinin planlı doğum yaptıkları ve 1.grubun %15,2'inin, 2. grubun %41,8'inin de doğumu planlamadıkları saptandı. Bebeklerin doğum ağırlıklarının doğum şekillerine göre incelenmesi; 1. grubun doğum ağırlıkları ortalamasının 3150,22±412,257 gram (gr), 2. grubun doğum ağırlıklarının ise 3100,70±391,481gram oldukları saptandı. Bebeklerin Apgar skorlarının doğum şekillerine göre incelenmesi; 1. grubun Apgar 1. dakika (dk) skoru ortalamasının 6,52±1,225, 2. grubun Apgar 1. dk. skorun ise 5,43±1,146 oldukları saptandı. Bebeklerin Apgar skorlarının doğum şekillerine göre incelenmesi; 1. grubun Apgar 5. dakika (dk) skoru ortalamasının 8,67±0,732, 2. grubun Apgar 5. dk. skorun ise 8,07±0,580 oldukları saptandı. Bebeklerin anne yanına verilme zamanı ile doğum şekillerinin incelenmesi; 1. grubun bebeğin anne yanına verilme süresi ortalamasının 37,17±22,599 dk. (37. dk.), 2. grubun bebeğin anne yanına verilme süresi ise 94,82±41,272 dk. (1 saat 33. dk.) oldukları saptandı. Annenin doğumdan sonra bebeğini ilk emzirme zamanı ile doğum şekillerinin incelenmesi; 1. grubun annenin doğumdan sonra bebeğini ilk emzirme zamanı ortalamasının 43,80±25,368 dk. (43. dk.), 2. grubun annenin doğumdan sonra bebeğini ilk emzirme zamanı ise 135,22±55,420 dk. (2 saat 15. dk.) oldukları saptandı. Bebeklerin doğumdan sonra 24. saatte ölçülen vücut ağırlığı ile doğum şekillerinin incelenmesi; 1. gruptaki bebeklerin 24. saatte ölçülen vücut ağırlığı ortalamasının 3050,76±414,70 gr, 2. gruptaki bebeklerin 24. saatte ölçülen vücut ağırlığı ortalamasının 2957,46±390,41 gr oldukları saptandı. Bebeklerin kontrol günü ölçülen vücut ağırlığı ile doğum şekillerinin incelenmesi; 1. gruptaki bebeklerin kontrol günü ölçülen vücut ağırlığı IV ortalamasının 2935,55±367,95 gr, 2. gruptaki bebeklerin kontrol günü ölçülen vücut ağırlığı ortalamasının 2782,25±372,55gr oldukları saptandı. Bebeklerin beslenme sonrası vücut ağırlığı artışı ile doğum şekillerinin incelenmesi; 1. gruptaki bebeklerin beslenme sonrası vücut ağırlığı artış ortalamasının 19,02±8,07 gr, 2. gruptaki bebeklerin beslenme sonrası vücut ağırlığı artış ortalamasının 16,40±8,25 gr oldukları saptandı. Bebeklerin taburculukta bakılan transkütan bilirubin değerlerinin ortalaması 1. grup için 4,26±1,82,2. grup için 7,37±1,96 mg/dl olarak bulundu. Bebeklerin kontrolde bakılan transkütan bilirubin değerlerinin ortalaması 1. grup için 7,04±1,24,2. grup için 10,75±1,59 mg/dl olarak saptandı. Bebeklerin taburculukta bakılan idrar dansitesi değerlerinin ortalaması 1. grup için 1004,82±0,76, 2. grup için 1005,90±0,81 olarak saptandı. Bebeklerin kontrolde bakılan idrar dansitesi değerlerinin ortalaması 1. grup için 1006,93±0,96, 2. grup için 1009,78±0,81 olarak saptandı. Sonuç: Normal vajinal yol ile doğan bebeklerin annelerinin eğitim düzeylerinin daha yüksek olduğunu, normal doğum yapan annelerde planlı doğum oranının daha yüksek olduğunu, sezaryen ile doğan bebeklerde doğum sonrası gözleme alma, hastaneye yatış, beslenme sorunu daha fazla yaşandığını, sezaryen ile doğan bebeklerin daha geç idrar yaptığı, daha geç mekonyum çıkardıklarını, taburculukta ve kontrolde bakılan transkütan bilirübin değeri açısından yapılan karşılaştırmada sezaryen ile doğan bebeklerin bilirübin değerinin daha yüksek olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
The Introduction and Purpose of the Study: In this study, general observation results of babies born over 37 weeks of gestational ages through vaginal delivery and cesarean section that were followed up beside their mother after birth were examined and the effects of delivery type on the baby's postnatal adaptation, physical and laboratory results were investigated prospectively and finally were planned at The Gynecology and Obstetrics Clinic at Dicle University. Materials and Methods: In this study, D.Ü. General observation results of babies who were born at the Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between the dates of November 2019 and January 2020 by normal vaginal route and cesarean delivery over 37 weeks and followed by the mother after birth were examined. The first group born by normal vaginal route and the babies born by cesarean section were divided into two groups as the second group. The information for each baby was filled in the baby's jerseys. All data were recorded by the same person during the study period, body weights were measured with the same scale. The effects of delivery type on baby's postnatal adaptation, physical and laboratory results were investigated prospectively. Findings: Between the dates of October 2019 - December 2019, 156 babies were followed up in Dicle University Medical Faculty Hospital in the Obstetrics and Gynecology Clinic. It was determined that 70.5% of babies were born by cesarean and 29.4% were born by normal spontaneous vaginal way (NSVY). When the gender variable was analyzed it was found that in the 1st group, 43,5% of the babies were female and 56,5% were male; in the 2nd group 63,6% of the babies were female and 36,4% were male in this study. The mean age of mothers in the first group was 26,39±5,837 years and the mean age of fathers in the first group was 29,07±5,314 years while the mean age of mothers in the second group was 31,31±5,401 years and the mean age of fathers the second group was 34,58±6,327 years. İn terms of the babies gestational age, in the first group it was 38,26±1,718 weeks and for the second group it was 38,23±1,165 weeks. When it comes to parents' educational level it was found that 8,7% of the first group and 21,8% of the second group were not educated; 4,3% of the first group and 12,7% of the second group knew how to read and write;30,4% of the first group and 38,2% of the second group graduated from elementary school; 26,1% of the first group and 13,6% of the second group graduated from middle school;10,9% of the first group and 8,2% of the second group graduated from high school; 2,2% of the first group and 5,5% of the second group had university degrees. 15,2% of the first group parents and 9,1% of the second group parents had ABO mismatch whereas 84,8% of the first group parents and 90,9% of the second group parents did not have ABO mismatch. It was determined that 10.9% of the first group, 10% of the second group had Rh incompatibility, and 89.1% of the first group and 90% of the second group did not have Rh incompatibility. It was found that 15.2% of the first group and 41.8% of the second group pregnancies were unplanned and 84.8% of the first group and 58.2% of the second group pregnancies were planned. Examination of the birth weights of babies according to their birth styles; The average birth weight of the first group was 3150,22 ± 412,257 grams (gr), and the birth weight of the second group was 3100,70 ± 391,481grams. Examining the Apgar scores of babies according to their birth styles; The mean score of Apgar 1st minute (min) of the 1st group was 6.52 ± 1.225, Apgar 1st min of the 2nd group. The score was found to be 5.43 ± 1.146. Examining the Apgar scores of babies according to their birth styles; The mean score of Apgar 5th minute (min) of the first group was 8.67 ± 0.732, and Apgar 5th min of the second group. The score was found to be 8.07 ± 0.580. Examination of the time of delivery of the babies and their birth patterns; The mean time of first group to be given to the mother of the baby is 37,17 ± 22,599 min. (37. min.), The duration of the second group to be given to the mother of the baby is 94.82 ± 41.272 min. (1 hour 33. min.) Were found to be. Examination of the mother's first breastfeeding time and birth patterns after birth; In the first group, the mean of the mother's first breastfeeding time after delivery was 43,80 ± 25,368 min. (43. min.), The second group's mother's first breastfeeding time after delivery is 135.22 ± 55.420 min. (2 hours 15. min.) Were determined. Examination of babies' body weight and birth patterns measured at 24 hours after birth; It was determined that the average body weight of the babies in the first group at the 24th hour was 3050,76 ± 414,70 g and the average body weight of the babies in the second group at the 24th hour was VII 2957,46 ± 390,41 g. Examination of body weight and birth patterns measured on the day of control of babies; The mean body weight of the babies in the first group on the day of control was 2935,55 ± 367.95 g, and the mean body weight of the babies in the second group on the day of the control was 2782,25 ± 372,55g. Examination of babies' body weight increase after feeding and birth patterns; It was determined that the mean weight gain increase in babies in the first group was 19.02 ± 8.07 g and the mean weight gain increase in the 2nd group was 16.40 ± 8.25 g. The mean of transcutaneous bilirubin values of babies at discharge were 4.26 ± 1.82.2 for the first group. 7.37 ± 1.96 mg / dl for the group. The mean of the transcutaneous bilirubin values of the babies in control was 7.04 ± 1.24.2 for the first group. 10.75 ± 1.59 mg / dl was determined for the group. The mean urine density values of the babies at discharge were 1004.82 ± 0.76 for the first group and 1005.90 ± 0.81 for the second group. The mean urine density values of the babies in control were 1006.93 ± 0.96 for the first group and 1009.78 ± 0.81 for the second group. Results: Mothers of babies born with normal vaginal route have higher education levels, planned delivery rate is higher in mothers who have normal birth, babies born with cesarean section have more postnatal observation, hospitalization, nutritional problems, babies born by cesarean urine later. , we found that they removed meconium later, and the comparison of the transcutaneous bilirubin value at discharge and control showed that the babies born by cesarean were higher.