Pirimidin türevi çeşitli aminlerin yeni oksazol bileşikleriyle reaksiyonlarının araştırılması
Investigation of reactions of the pyrimidine derivatived various amines with new oxazole compounds
  1. Tez No: 641437
  2. Yazar: AZİME UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksazol, Pirimidin-amin, Furan-2, 3-dion, Pirrolin, Oxazole, Pyrimidine-amine, Furan-2, 3-dione, Pyrroline
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada başlangıç bileşiği olarak kullanılan dört adet pirimidin-1-amin türevi ve bir yeni oksazol türevi bileşikler literatüre göre sentezedildi. Bu çıkış bileşiklerinden, aralarındaki reaksiyonlar sonucu, dört adet yeni pirrolin türevi bileşik elde edildi. 1-Amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-on, 1-amino-5-(4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pirimidin-2-on bileşikleri ve p-toluidin, p-brom anilin, p-nitro anilin ve 2,3-diklor anilin reaktifleri ile yine yeni sentez edilen 2-(2-amino-4-okso-1,3-oksazol-5(4H)-iliden)-1,3-difenilpropan-1,3-dion (O1) bileşiğinin reaksiyonlarından, dört adet yeni pirrolin türevi bileşik (Az1-Az4) sentez edildi. Bu tepkimelerde ürünler, genel olarak % 61-70 aralığında değişen iyi verimlerle ele geçirildi, saflaştırıldı, yapıları elementel ve spektroskopik metotlarla aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
The four pyrimidine-1-amine derivatives and one new oxazole derivative compounds which were used as starting material in this study, were synthesized according to literature. Four new pyrroline derivative compounds were synthesized by reactions between them. Four novel pyrroline derivative compounds (Az1-Az4) were synthesized by reactions of 1-amino-5-benzoyl-4-phenyl-1H-pyrimidine-2-one, 1-amino-5-(4-methylbenzoyl)-4-(4-methylphenyl)-1H-pyrimidine-2-one compounds and p-toluidine, p-brom aniline, p-nitro aniline and 2,3-dichloro aniline reagents with again newly synthesized 2-(2-amino-4-oxo-1,3-oksazol-5(4H)-ylidene)-1,3-diphenylpropan-1,3-dione (O1). In general, products were purificated and achieved in a good yields (61-70 %) from these reactions. The structures confirmed by spectroscopic methods and elemental analyses.