Acil servise başvuran geriatrik adli vakaların analizi
Analysis of geriatric forensic cases admitted to emergency department
  1. Tez No: 601460
  2. Yazar: GÖZDE ÇAVUMİRZA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Adli olgu, acil servis, geriatri, Emergency service, forensic case, geriatry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri adli vakaların demografik özellikleri, başvuru nedenleri, başvuru zamanı, yatış durumu ve ölüm oranını inceleyerek travmatik ve travmatik olmayan olguların oranı ve karşılaştırılmasını; genç yaşlı, yaşlı ve yaşlı yaşlı grupları arasında travmatik ve travmatik olmayan olguların oranlarını, mortalite açısından farklılıklarını ve mortaliyeti etkileyen faktörlerin belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; retrospektif bir çalışmadır. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzeri geriatrik adli vakalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 208 hastanın ortanca yaşı 70 (65-94) idi. Hastaların %64'ü erkekti. Genç yaşlı hasta oranı %68, yaşlı %26, yaşlı yaşlı oranı ise %6 idi. En sık başvuru saat aralığı 08:00-15:59 idi. Toplam 165 (%79.33) hasta travmatik, 38 (%18.27) hasta travmatik olmayan grupta değerlendirilirken, 5 (%2.4) hasta ise şüpheli ölüm grubunda yer aldı. Travma grubunda erkek (%68), travmatik olmayan grupta ise kadın (%55) hakimiyeti vardı. Tüm adli vakalar içinde birinci başvuru nedeni darp-cebir (%43.3), ikinci neden intoksikasyon (%14.9), üçüncü neden ise düşme (%14.4) olarak tespit edildi. En sık başvuru nedeni travma grubunda darp-cebir (%54.55) iken travmatik olmayan grupta karbonmonoksit intoksikasyonu (%47.3) olduğu tespit edildi. Hastaların %82'si ayaktan taburcu edilirken; %14'ü servis veya yoğun bakım ünitesine yatırıldığı tespit edildi. Mortalite oranı %13 olarak bulundu. Genç yaşlılara kıyasla yaşlı ve yaşlı yaşlılarda mortalitenin daha fazla olduğu bulundu (p=0.003). Sonuç: Çalışmamızda; hastaların çoğunun genç yaşlı grubunda ve erkek, kadın hastaların yaş ortalamasının erkeklere oranla daha yüksek ve travmatik adli vaka grubunda erkek; travmatik olmayan grupta ise kadın oranının yüksek olduğu tespit edildi. Adli vakalar içinde travmatik grup ağırlıkta olup; tüm ve travmatik adli vakalar içinde literatürün aksine en sık başvuru nedeninin darp-cebir, en az başvurunun ise trafik kazası ve iş kazası olduğunu saptadık. Karbonmonoksit intoksikasyonunun travmatik olmayan nedenler arasında birinci sırada, tüm adli vakalar arasında ise üçüncü sırada olduğunu tespit ettik. Geriatrik yaş grubunda yaş ilerledikçe mortalitenin arttığı ve mortalitenin en sık sebebinin ise düşme olduğu tespit edildi. Her acil servisin kendisine başvuru yapan adli vakaları inceleyerek; sonuçlarına göre bir strateji geliştirmesinin bu hastalara yaklaşımda olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu ve çalışmamızın da bu çalışmalara katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of this study is to investigate the demographic characteristics, reasons of admission, admission time, hospitalization and mortality rates of forensic patients aged 65 years and over who applied to the Emergency Department of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. We aimed to determine and compare the ratio of traumatic and non-traumatic cases; in addition, to determine the differences in the rates of mortality, rates of traumatic and non-traumatic cases between young elderly, elderly and elderly elderly groups and to determine the factors affecting mortality. Material and Method: This is a retrospective study. Geriatric forensic cases aged 65 years and over who were admitted to the Emergency Department of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.01.2018-31.12.2018 were included in the study. Results: The median age of 208 patients was 70 (65-94) years. 64% of the patients were male. The rate of patients were 68%, 26% and 6% in young elderly, elderly and elderly elderly grups respectively. The most common admission time interval was 08: 00-15: 59. 165 (79.33%) patients were evaluated in the traumatic and 38 (18.27%) patients in the non-traumatic group, while 5 (2.4%) patients were in the suspicious death group. The rate of males (68%) was higher in the trauma group, whereas the rate of females (55%) was higher in the nontrauma group. The most common reason for admission was assault-algebra (54.55%) in the trauma group and carbonmomoxide intoxication (47.3%) in the non-traumatic group. In all forensic cases, assault-algebra (43.3%) was first, intoxication (14.9%) was second and the fall was (14.4%) third common cause. 82% of the patients were discharged from the hospital, 14% were admitted to the service or intensive care unit. Mortality rate was 13%. Mortality was found to be higher in the elderly and elderly-elderly group compared to the young elderly (p = 0.003). Conclusion: In this study, it was found that most of the patients were male and in the young elderly group and that the average age of the female patients was higher than men and the ratio of males in the traumatic forensic case group and females in the non-traumatic group was found to be high. Among the forensic cases, the traumatic group was predominantly; In all and traumatic forensic cases, we found that the most common reason for admission was assault-algebra and the least admission was traffic accident and work accident. We found that carbon monoxide intoxication ranked first among non-traumatic causes and third among all forensic cases. In the geriatric age group, mortality increased as age progressed and the most common cause of mortality was fall. By examining the forensic cases that apply to each emergency department; We think that developing a strategy according to the results of this study will make a positive contribution to the approach to these patients. We believe that there is a need for new studies on this subject and that our study will contribute to these studies.