Acil servis kritik bakım alanına başvuran geriatrik hastaların geriye dönük 3 yıllık demografik ve klinik özelliklerinin istatistiksel değerlendirilmesi
Retrospective 3-year statistical evaluation of demographic and clinical characteristics of geriatric patients admitted to the emergency department critical care unit
  1. Tez No: 905456
  2. Yazar: ONUR CAN GÖLBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Geriatri, Kırmızı alan, Triyaj, Emergency Department, Geriatrics, Red Zone, Triage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda son üç yılda Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servis Kırmızı alanına başvuran yaşlı hastaların demografik özelliklerinin (yaş ve cinsiyet), başvuru şikayetlerinin, ICD-10 tanı kodlarının, tedavi sonuçlarının (yatış, taburculuk, yattığı bölüm) ve tedavi sürecinde hastaneye ortalama maliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif ve kesitsel olarak planlandı. Çalışmamızda Kasım 2019 - Aralık 2022 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servise başvuran geriatrik hastaların verileri derlendi. Bu tarihler arasında acil servise başvuran 65 yaş üstü toplam 1793 hastanın verisine ulaşıldı. Hastaların demografik özeliklerin (yaş-cinsiyet), triyaj kategorileri, geliş tipleri, başvuru tarihleri, hastaneye başvuru şikayetleri, ICD-10 tanı kodları, tedavi sonrası sonuçları (yatış-taburculuk-yattığı bölüm), tedavi sürecinde hastaneye ortalama maliyetleri; acil servis kartları, yatış dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden tarandı ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 1793 hastanın %51,4'ü erkek ve %48,6'sı kadındı. Ortalama yaşları 76,9±8,2 yıl olarak tespit edildi. Hastaların yaş gruplarına göre dağılımı şu şekildedir: %44,4'ü 65-74 yaş aralığında, %36,6'sı 75-84 yaş aralığında, %16,8'i 85-94 yaş aralığında ve %2,1'i 95 yaş ve üstünde. Başvurular yıllara göre dağılımı incelendiğinde; %7,1'i 2019, %41,6'sı 2020, %17,5'i 2021 ve %33,8'i ise 2022 yılında gerçekleşti. Acil servise başvuran hastaların %95,6'sı yeşil, %3,7'si sarı ve %0,7'si kırmızı alandaydı. Hastaların %95'i acil durumda başvururken, %3,6'sı adli vaka ve %1,3'ü trafik kazasıydı. Başvuran hastaların %1'i acil servis başvurusu sırasında hayatını kaybetti, %26'sı servislere yatırıldı, %15,6'sı yoğun bakımlara, %57,3'ü ise taburcu edildi. Ortalama hastane maliyeti 4102,9±12697,4 TL olarak saptandı. Hastalar 65-84 yaş arası ve 85 yaş üstü olmak üzere iki gruba ayrıldı; 85 yaş ve üstü grubun kadın oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,001). Triyaj kategorisi, geliş tipi ve sonuç açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ortanca maliyet 65-84 yaş grubunda 749,1 TL iken, 85 yaş ve üstünde 994,8 TL olarak belirlendi; bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,002). Hastaların %58,3'üne yatış yapılmadı. En sık yatış yapılan servisler sırasıyla acil servis (%9,5), COVID-19 servisi (%2,5) ve göğüs hastalıkları servisi (%1,9) olarak saptandı. Yoğun bakımlarda en sık yatışlar koroner yoğun bakım (%6,6), nöroloji yoğun bakım (%3,3) ve dahiliye yoğun bakım (%3,1) servislerinde gerçekleşti. Başvuru şikayetlerinin dağılımı Tablo 10'da gösterildi; en sık karşılaşılan şikayetler nefes darlığı (%32,7), bilinç değişikliği (%13) ve göğüs ağrısı (%8,5) olarak belirlendi. En sık konulan tanılar ise W83 (%13,4), W84 (%7,5), R07.3 (%6,9), G93.9 (%6,5) ve R51 (%5,1) olarak tespit edildi. Sonuç: Bulgular, yaşlı hastaların daha uzun süre acil serviste kaldığını ve kronik hastalıkların tedavi seçenekleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, acil servislerin yaşlı hastalara daha iyi hizmet verebilmesi için klinik uygulamaları ve politika geliştirmeyi desteklemekte ve ulusal takip sistemlerinin kurulmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Retrospective 3-Year Statistical Evaluation of Demographic and Clinical Characteristics of Geriatric Patients Admitted to the Emergency Department Critical Care Unit Objective: The aim of our study was to evaluate the demographic and clinical characteristics of elderly patients presenting to the Emergency Department Red Zone of Çukurova University Department of Emergency Medicine over the past three years, including age, gender, presenting complaints, ICD-10 diagnosis codes, treatment outcomes (admission, discharge, ward stayed), and average hospital costs. Material and Method: Our study was planned retrospectively and cross-sectionally. Data of geriatric patients presenting to the Emergency Department of Çukurova University Department of Emergency Medicine between November 2019 and December 2022 were compiled. A total of 1793 patients aged 65 and over who visited the emergency department during this period were included. The demographic characteristics (age-gender), triage categories, arrival types, admission dates, presenting complaints, ICD-10 diagnosis codes, treatment outcomes (admission-discharge-ward stayed), and average hospital costs of the patients were scanned and recorded through emergency department cards, admission files, and hospital information management system. Results: Of the 1793 patients evaluated in the study, 51.4% were male and 48.6% were female. Their mean age was determined to be 76.9±8.2 years. The distribution of patients according to age groups was as follows: 44.4% were in the 65-74 age group, 36.6% were in the 75-84 age group, 16.8% were in the 85-94 age group, and 2.1% were aged 95 and over. When the distribution of visits was examined by year, 7.1% were in 2019, 41.6% were in 2020, 17.5% were in 2021, and 33.8% were in 2022. Of the patients who presented to the emergency department, 95.6% were in the green zone, 3.7% were in the yellow zone, and 0.7% were in the red zone. While 95% of the patients presented in emergency situations, 3.6% were legal cases, and 1.3% were traffic accidents. One percent of the patients died during their emergency department visit, 26% were admitted to services, 15.6% were admitted to intensive care units, and 57.3% were discharged. The average hospital cost was determined to be 4102.9±12697.4 TL. Patients were divided into two groups: 65-84 years old and 85 years and older; the female proportion in the 85 years and older group was statistically significantly higher than in the 65-84 age group (p=0.001). There was no statistically significant difference between the groups in terms of triage category, arrival type, and outcome (p>0.05). The median cost was 749.1 TL in the 65-84 age group and 994.8 TL in the 85 and over group; this difference was statistically significant (p=0.002). Fifty-eight point three percent of the patients were not admitted. The most common services admitted to were the emergency department (9.5%), COVID-19 service (2.5%), and chest diseases service (1.9%). The most common admissions to intensive care units were coronary intensive care (6.6%), neurology intensive care (3.3%), and internal medicine intensive care (3.1%). The distribution of presenting complaints was shown in Table 10; the most common complaints were dyspnea (32.7%), altered consciousness (13%), and chest pain (8.5%). The most common diagnoses were W83 (13.4%), W84 (7.5%), R07.3 (6.9%), G93.9 (6.5%), and R51 (5.1%). Conclusion: The findings indicate that elderly patients spend longer periods in the emergency department and that chronic diseases have a significant impact on treatment options. These results support the need for clinical practice and policy development to improve emergency department services for elderly patients and emphasize the importance of establishing national monitoring systems.