Altmışbeş yaş ve üzeri metastatik kolorektal kanserli hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of sixty five years and older patients with metastatic colorectal cancer
- Tez No: 641477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BERNA ÇAKMAK ÖKSÜZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, metastaz, sağkalım, yandaş hastalık, colorectal cancer, metastasis, survival, concomitant diseases
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde genel nüfus içindeki yaşlı insan sayısı hızla artmaktadır. İlerleyen yaş kanser gelişimini en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu çalışma, 65 yaş ve üzerinde metastatik kolorektal kanser (KRK) tanısı alan hastaların genel özelliklerini, performans durumunu, uygulanan tedavileri ve sağ kalım oranlarının değerlendirilmesi amacı ile planlandı. Materyal-Metod: Bu çalışma Ekim 2010 ile Ekim 2014 tarihleri arasında Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği takibine girmiş veya bu klinikte tanı almış hastaların dosya arşivi taranarak retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya dosya verileri kullanılabilir, metastatik evrede 65 yaş ve üzerinde olan kolorektal kanserli hastalara dahil edildi. Hastaların yaşları, cinsiyeti, başvuru anındaki şikayetleri, eşlik eden hastalıkları, performans durumu, tanı tarihi, tümörün yerleşim yeri, histolojisi, evresi, opere olmuş ise operasyon tarihi, operasyon öncesi aldığı tedaviler, adjuvan olarak aldığı tedaviler, metastaz yerleri, RAS durumu, metastezektomi yeri ve tarihi, metastatik evrede aldığı tedaviler, yan etkiler, yaşam durumu, ölüm tarihi ve son kontrol tarihi kaydedildi. Bulgular: Hastaların metastatik evredeki ortanca yaşı 73 (minimum 65-maksimum 87 idi). Yaş aralığına göre değerlendirildiğinde hastaların 81'i (%58,3) 65-74 yaş arasında, 53'ü (%38,1) 75-84 yaş arasında, 5'i (%3,6) 85 yaş ve üzerinde idi. Hastaların 102'si (%73,3) tanı anında metastatikti. Primer lezyonun operasyon şekline göre 47 (%33,8) hastaya palyatif, 45 (%32,4) hastaya küratif amaçla operasyon uygulanmıştı. Hastaların % 13,6'sına metastezektomi uygulanmıştı. Metastaz yerlerine göre değerlendirildiğinde en sık metastaz yeri karaciğerdi. 34 hasta herhangi bir tedavi almadı. Tüm hasta grubu için genel sağkalım süresi 18 ± 3.2 ay idi. Yandaş hastalığı olanlarda ortanca GSK süresi 13 ay, olmayanlarda ise 27 ay idi. Metastezektomi operasyonu açısından GSK süresi değerlendiirldiğinde metastezektomi yapılanlarda hesaplanamadı, yapılmayanlarda ise 12 ay idi. Sonuç: İyileşen yaşam şartları nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de genel nüfus içindeki yaşlı insanların sayısı giderek artmaktadır. Yaş faktörü tedavi kararı verilmesinde genellikle ayırt edici bir faktördür. Çalışmamızda hastalarda yandaş hastalıkların bulunması sağkalımı kötü etkilemekteydi. Uygun hastaya metastezektomi uygulanması prognoz açısından olumlu idi.
Özet (Çeviri)
Introduction: The number of elderly people in developed countries is rapidly increasing in the general population, today. Advancing age is the most significant risk factor in the development of cancer. In this study, age 65 and older with metastatic colorectal cancer (CRC) patients diagnosed with the general featurres, performance status, was planned with the purpose of evaluating treatments and survival rates. Material and Methods: This study was performed at Dr. A.Y. Ankara Oncology Training and Research Hospital, Medical Oncology Clinic between October 2010 and October 2014, has entered the follow-up or archive files that were diagnosed in clinical scanning of patients was retrospectively. The study used data files, aged 65 and above were included in the metastatic stage colorectal cancer patients. Patients' ages, gender, initial symptoms, comorbdities, performance status, adte of diagnosis, tumor site, histology, stage, and had operated the operation history, treatments received preoperative treatment that takes as adjuvant, metastases, RAS status, metastasectomy place and date of treatment received in the metastatic stage, side effects, living situation, and date of death was recorded last inspection date. Results: The median age of patients in the metastatic stage 73 (minimum 65- maximum 87), respectively. When analyzed according to age range, 81 patients (58.3%) were between 65-74 years of age, 53 patients (38.1%) between 75-84 years old, 5 patients (3.6%) were over 85 years of age. 102 patients (73.3%) were metastatic at diagnosis. According to the shape of the primary lesion surgery, 47 (33.8%) patients had undergone palliative and 45 (32.4%) patients had undergone curative surgery. Metastasectomy was applied to 13.6 % patient. Liver was the most common metastatic site. 34 patients did not receive any treatment. Median overall survival for all patients was 18± 3.2 months. In patients with concomitant diseases median overall survival was 13 months, the non was 27 months. The over all survival in patients which performed by metastesectomy operation was not be calculated, in not performed patients was 12 months. Conclusion: Improving our country, as wll as all over the world because of living conditions is increasing the number of older people in the general population. The given age is a factor in treatment desicions are often distinguished. In our study, there were adversly affect the survival of patients with co-morbid diseases. Implementation of appropiate patients metastezekto my prognosis was favorable.