Yetişkinlerde dindarlık ve psikolojik dayanıklılık ilişkisi: Antalya kamu çalışanları örneği
Reletionship between piety and psychological resilience in adults: A sample of Antalya public employees
  1. Tez No: 641489
  2. Yazar: SONAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN GÜRSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkinlik, Din, Dindarlık, Psikoloji, Psikolojik Dayanıklılık, Adulthood, Religion, Piety, Psychology, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkinlerde dindarlık ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu doğrultuda, Antalya ilinde 6 farklı kamu kuruluşunda çalışan 207 erkek ve 236 kadın olmak üzere toplam 443 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Örneklem grubunun dini tutum ve davranışlarını belirlemek için“Motivasyonel Dindarlık Ölçeği”, psikolojik dayanıklılıklarını ölçmek için ise“Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada belirlenen örneklem grubunun dindarlık ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülen; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışılan kurum, yıllık gelir durumu ve hayatın büyük çoğunluğunun geçtiği yer olmak üzere toplam yedi bağımsız değişken ele alınmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS for Windows 11.5 paket programında, doğrulayıcı faktör analizi ise Lisrel 8.7. paket programında yapılmıştır. Bulgulara göre; demografik değişkenler ile dindarlık ve psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı farklılıklar söz konusudur. Araştırmada motivasyonel dindarlık ile psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to determine the relation between piety and psychological resilience for adults. Accordingly, a sample group of 443 participants was formed, including 207 men and 236 women who were working in 6 seperate public institutions in Antalya province. In order to determine the religious attitudes and behaviours of the sample group,“A Scale of Motivational Piety”was used, and“A Scale of Psychological Resilience for Adults”was used to measure their psychological resilience. Seven independent variables were handled such as gender, age, marital status, educational status, the workplace, annual income status and the place where most of the life had been spent, which are all considered to have influence on the degree of piety and psychological resilience of the sample group determined during the survey. The statistical analysis of the obtained data was carried out on a packaged software called SPSS for Windows 11.5, and substantiating factor analysis was carried out on a packaged software called Lisrel 8.7. According to the data obtained, there was a significant difference between demographic variables, piety and psychological resilience. In the survey, a positive significant correlation between motivational piety and psychological resilience was discovered.