Factors related to psychological resilience among survivors of the earthquakes in van, turkey
Van, Türkiye depremlerini yaşayanlarda psikolojik dayanıklılık ile ilişkili etkenler
  1. Tez No: 377834
  2. Yazar: GÖZDE İKİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik dayanıklılık, afetzedeler, doğal afet, deprem, Türkiye, psychological resilience, survivors, natural disasters, earthquakes, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Doğal afetlere maruz kalma yaygındır ve her yıl milyonlarca insan afetlerden etkilenmektedir. Afetler gibi travmatik olayların yetişkinlerde çeşitli psikolojik sonuçları olabilmektedir. Maruz kalanlarda travma sonrası stres (TSS) reaksiyonları gibi olumsuz sonuçları ortaya çıkarabilmektedirler. Ancak, yakın zamanda, travma çalışmaları alanı olumsuz yaşantılar sonrasında gelişme ve dayanıklılık gibi olumlu değişimlere yönelik ilgi de artmıştır. Bu çalışma 2011 yılında Van, Türkiye'de yaşanan ve 600'den fazla hayat kaybına neden olan iki yıkıcı depremi yaşayanlarda psikolojik dayanıklılığı araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada psikolojik dayanıklılığın daha derin ve daha geniş şekilde incelenebilmesi için nitel ve nicel aşamaların arka arkaya gerçekleştirildiği karmaşık-yöntemli araştırma deseni kullanılmıştır. Nitel çalışmada, psikolojik dayanıklılık algısının incelenmesi için Van'da depremleri yaşayan elli bir kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Analizler Tanrı inancı/dindarlık, maddi kaynaklar, sosyal ağlar ve ilişkiler, sağlık ve olumlu kişilik özelliklerinin psikolojik dayanıklılık ile en çok ilişkili algılanan etkenler olduğunu ortaya koymuştur. Nicel çalışmada ise depremleri yaşayan 360 kişiden oluşan bir örneklemde düşük TSS belirti düzeyi ve stres ile baş etme becerisi ile ölçülen yüksek dayanıklılık düzeyi ile tanımlanan psikolojik dayanıklılık ile ilişkili etkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular psikolojik dayanıklılığın afet öncesindeki, sırasındaki ve sonrasındaki çoklu etkenler tarafından etkilendiğini göstermiştir. Genel olarak, sonuçlar psikolojik dayanıklılığın birçok etkene bağlı bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar önceki yazın ile birlikte tartışılmıştır ve bulguların klinik uygulamalar ve uygulamalı alan ile gelecek çalışmalar için yansımalarına yönelik bilgi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Exposure to natural disasters is common, with millions of people affected annually. Traumatic events including disasters may result in a wide range of psychological consequences in adults. They may evoke negative outcomes in exposed individuals including posttraumatic stress (PTS) reactions. However, in recent years, the field of trauma studies has fuelled interest in positive changes following adversity including growth and resilience. The present study aimed to investigate psychological resilience in the survivors of the two destructive earthquakes in Van, Turkey in 2011 causing more than 600 casualties. This study utilized mixed-methods research design in which the qualitative and quantitative strands were conducted sequentially to explore psychological resilience in a deeper and broader sense. In the qualitative study, 51 earthquake survivors in Van were interviewed in order to explore perceptions of psychological resilience. Analyses revealed that belief in God/religiousness, economic resources, social networks/relationships, health, and positive personality characteristics were the most pronounced factors that were perceived by survivors as associated with resilience. The quantitative study aimed to identify factors associated with psychological resilience as defined by low levels of PTS and high levels of resilience as measured by stress-coping ability in a sample of 360 survivors. The findings showed that psychological resilience was influenced by a multitude of pre-, within-, and post-disaster factors. Overall, the study showed that psychological resilience is a multifactorial construct. The results were discussed in line with previous literature, and information was provided on implications of the findings for clinical practice and applied field, and future studies.