İhsan Raif Hanım'ın şiirlerinde millî romantik duyuş tarzı
National romantic sensing style in the poems of İhsan Raif Hanım
  1. Tez No: 641547
  2. Yazar: SATİYE BAYKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İhsan Raif Hanım, Millî Romantik Duyuş Tarzı, Millî Duygular, Şiir, İhsan Raif Hanım, National Romantic Sense Style, National Emotions, Poetry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Millî edebiyat akımını benimsemiş bir şair olan İhsan Raif Hanım, çeşitli konularda çok sayıda şiir kaleme almıştır. Şairin geniş şiir yelpazesinde cenk duyguları, vatan sevgisi, millet sevgisi, millî duygular, şehitler için duyulan üzüntü, Türk milleti için dilenen iyi dilekler, yalnızlık, aşk, sevgi, kavuşma arzusu ve pişmanlık gibi sosyal ya da ferdî duygu ve düşüncelere yer verildiği görülür. İhsan Raif Hanım vatan ve milletle ilgili kavramları şiirlerinde yoğun bir şekilde işlemiş ve bu konuda dikkat çekmiştir. Şairin bu tür konularda hassas, duygu yüklü ve dikkat çekici şiirler yazması, onun 1877 ve 1926 yılları arasına denk gelen yaşamında vatan ve milletin başından geçen savaş ve zulümlere şahitlik etmesinden kaynaklanmaktadır. Şair, şiirlerinde kendi millî duygu ve hassasiyetlerini dile getirmenin yanında, halkın millî duygularını harekete geçirmeyi ve toplumda millî bilinç oluşturmayı amaçlamıştır. Bu açıdan onun şiirlerinde“millî romantik duyuş tarzı”nın yansımalarını bulmak mümkündür.“Millî romantik duyuş tarzı”olarak nitelendirilen kavram, temelde milletlerin kendi benliklerinin, millî değerlerinin farkına varması demektir. Dolayısıyla milletlerin kendi benliğinin farkına varabilmesi için geçmişle olan bağının kuvvetlenmesi ve millî tarihine hâkim olması gerekmektedir. Millî romantizm sayesinde bu bilince sahip olan birey, milletinin geçmişle olan bağlantısını çözmenin yanı sıra gelecekle ilgili öngörülerde bulunarak geçmiş ile geleceği anda birleştirerek millî benliğe ulaşmış olacaktır. Bu amaçla, Türk edebiyatında millî romantik yazar ve şairlerimiz tarafından eserler verilmiş ve milletin edebî eserler aracılığı ile millî benliğini bulması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada İhsan Raif Hanım'ın“millî romantik duyuş tarzı”ile kaleme almış olduğu şiirler“millî romantik duyuş tarzı”ana başlığı altında çeşitli alt başlıklara ayrılmak suretiyle incelenmiştir. Şiirlerdeki millî romantizme ait unsurlar ayrı ayrı tespit edilmiştir. Çalışma, İhsan Raif Hanım'ın eserlerinde sıklıkla kullanmış olduğu“millî romantik duyuş tarzı”nı yansıtan unsurların, ayrıntılı ve bütün bir şekilde ortaya konulması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
İhsan Raif Hanım, a poet who adopted the National literature movement, wrote many poems on various subjects. In the poet's wide range of poems, there are social and individual feelings and thoughts such as war feelings, patriotism, love of the nation, national feelings, sorrow for the martyrs, good wishes to the Turkish nation, loneliness, love, regret. İhsan Raif Hanım intensely studied the concepts of the homeland and the nation in her poetry and drew attention to this issue. The poet's writing of sensitive, emotional and remarkable poems in such matters stems from her witnessing the wars and cruelties that happened between the homeland and the nation in her life between 1877 and 1926. In addition to Expressing her own national feelings and sensitivities in this kind of poetry, the poet aimed to emboss the public's national feelings and create national consciousness in the society. In this respect, it is possible to find the reflections of the“national romantic sense style”in her poems. The concept, which is described as the 'national romantic sense', basically means that nations become aware of their selfies and national values. Therefore, in order for nations to realize their own self, their bond with the past should be strengthened and they should have a good command of their national history. Through national romanticism, the individual who has this consciousness will reach to the national self by unifying the past with the future by making predictions about the future as well as solving the connection of her nation with the past. For this purpose, works have been given in our literature by our national romantic writers and poets and it has been tried to ensure that the nation finds its national identity through literary works. In this study, we dealt witht the poems of İhsan Raif Hanım with her“national romantic style”. We analyzed the poet's poems in this style by dividing them into various sub-titles under the main heading of“national romantic sense style”. Thus, in her poems, we tried to identify and reveal the elements of national romanticism separately. This study is important in terms of revealing in detail and in a whole way the elements reflecting the romantik national romantic sensation style in that İhsan Raif Hanım frequently used in her works.