Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Examination of healthy lifestyle behaviors and physical activity levels of university students
- Tez No: 641575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BABAYİĞİT İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Egzersiz, Sağlıklı Yaşam Biçimi, Fiziksel Aktivite, Health, Exercise, Healthy Lifestyle, Physical Activity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı: üniversite de öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesidir. Bu çalışmanın katılımcı grubunu Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi 3. ve 4. Sınıflarda öğrenim gören 136 kadın ve 164 erkek toplam 300 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara“Kişisel Bilgi Formu”,“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”kısa formu ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II”anketleri gerekli izinler alınarak gönüllü katılım sağlayan öğrencilere yüz yüze uygulanmıştır. Ölçme araçlarının uygulanması ile ilgili düzenlemelerin yapılması ve verilerin toplanması aşamasından sonra yanlış ya da eksik girilmiş veriler araştırma dışında tutularak analizleri yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket program kullanılmıştır. Veriler hem fakültelere göre hem de cinsiyete göre ayrı ayrı analiz edilmiştir. Bu amaçla, değişkenlerin karşılaştırılmasında Tek yönlü ANOVA testi uygulanmıştır. Cinsiyete göre ve fakültelere göre değişkenlerin analizinde ise Çok Faktörlü Varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan istatistiksel analizler %95 güven aralığında .05 ve .01 hata düzeylerinde gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının tüm boyutlarında cinsiyete bağlı değişiminin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p > 0,05), fakat Fiziksel Aktivite ve Egzersiz (p = 0,008), Manevi Gelişim (p = 0,00), Stres Yönetimi (p=0,020) ve Toplam Sağlık Davranışları Biçimi skorlarının (p=0,034) fakültelere bağlı değişiminin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p 0,05). Sonuç olarak; üniversite öğrencilerine fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme imkanı sunulduğunda öğrencilerin sağlıklı yaşam davranışını benimsemesinde etkili olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the healthy lifestyle behaviors and physical activity levels of the students studying at the University. The participants group of this study from Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Sport Sciences, Faculty of Health Sciences and Faculty of Education 3rd and 4th. There are a total of 300 students, 136 women and 164 men studying in the classrooms. The participants 'Personal Information Form', ' International physical activity questionnaire' 'short form and healthy lifestyle Behavior Scale II' questionnaires were applied face-to-face to the students who volunteered to participate by obtaining the necessary permits. After making arrangements about the application of measurement instruments and collecting the data, incorrect or incomplete data were excluded from the research and their analysis was carried out. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis of the data. The data were analyzed separately, both by faculty and by gender. For this purpose, one-way ANOVA test was applied to compare variables. In the analysis of variables according to gender and according to faculties, multifactor analysis of variance was used. Statistical analyses used in the study range from 95% confidence 0,5 and 0,1 error levels were performed. The change of gender in all dimensions of healthy lifestyle behaviors was not statistically significant (p > 0.05), but physical activity and Exercise (P = 0,008), moral development (p = 0,00), stress management (p=0,020) and total scores of the format of health behaviors (p=0,034) attached to the change of the faculty were statistically significant (p 0.05). As a result, it shows that when the university students are offered physical activity and healthy eating, it will be effective for the students to adopt healthy living behavior.