Çocukluk çağı hipertansiyonu
Childhood hypertension
  1. Tez No: 641627
  2. Yazar: MUSA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FATOŞ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: childhood hypertension, ABPM, casual BP, obesity, left ventricle hypertrophy, retinopathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çocukluk çağı hipertansiyonu sıklığı her geçen gün artmakta ve önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Amaç: Bu çalışmada amaç çocukluk çağı hipertansiyonu tanısı, altta yatan nedenleri ve hedef organ hasarını değerlendirmektir. Metod: Ankara Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda 2005'ten beri izlenen hastalardan 1 Ocak 2019 ve 30 Haziran 2019 arasında poliklinik başvurusu olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta verileri dosyalardan geçmişe dönük toplandı. Bulgular: Çalışmamıza ortanca yaşları 13(1-18) yıl, izlem süreleri 16(6-195) ay, 181'i erkek olan 312 hasta alındı. Anlık başvuru kan basıncı incelemesinde Amerikan Pediyatri Akademisi 2017 rehberine göre %85, Task Force 2004 rehberine göre ise %80 hasta hipertansif saptandı. Çalışma grubundaki hastaların 269'una yaşam içi kan basıncı izlemi yapıldı. Wühl normalleri ile değerlendirilen %51 hastanın 24 saat sistolik ortalamasının hipertansif olduğu görüldü. Hastaların %18'inde sol ventrikül hipertrofisi, %9'unda retinopati saptandı. Çalışma grubundaki 56 hasta birincil, 108 hasta ikincil ve 148 hasta obezite ilişkili hipertansiyon tanısı ile izlenmekteydi. Renal hastalıklar ikincil hipertansiyonun en sık(%69) nedenini oluşturmaktaydı. Hastaların %47'sinde sadece yaşam tarzı değişikliği ve hipertansiyon karşıtı diyet önerisi ile kan basıncı kontrol altına alındığı görüldü. Çalışma grubunun %30'unda enapril, %9'unda amlodipin tedavisi tek başına kullanılmaktaydı. Sonuç: Çocukluk çağı hipertansiyonunda obezite en sık görülen nedendir. Hipertansiyon konusunda farkındalığın ve gelişmişliğin artması erken ve doğru tanı konulmasını sağlamaktadır. Bu nedenle anlık kan basıncı, yaşam içi kan basıncı izlemi ve hedef organı hasarı ilişkisi yeniden gözden geçirilmelidir. Hipertansiyon izleminde hedef organ hasarının varlığı mutlaka dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypertension (HT) becomes a significant childhood health problem with an increased incidence. The aim of this study was to evaluate the diagnosis, causes and secondary organ damage of childhood hypertension. Material & Methods: All children with HT who have been followed up since 2005 and who were admitted to our clinic between 1 January 2019 and 30 June 2019 were included to the study. Patient data were obtained from hospital data bases and records. Results: A total of 312 patients (181 male), median age 13 (1-18) years with a follow up of 16 (6-195) months were included. Eighty five percent of the patients were diagnosed as hypertensive according to 2017 American Academy of Pediatrics (AAP) updated the clinical practice guideline for high blood pressure, where as only 80% were defined according to 2004 Task Force report. Ambulatory blood pressure monitoring(ABPM) was performed in 269 of the patients. Systolic 24 hours ambulatory hypertension was present only 51% of the study group according to Wühl's normatives. Left ventricle hypertrophy was found in 18% of the patients and 9% had hypertensive retinopathy. The study group covers 56 children with primary, 108 secondary and 148 obesity related HT. Renal disease were the most common causes (69%) of secondary hypertension. Recommendation of life style changes and DASH(Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet was the only interventions on 47% of patients. Enapril and amlodipin were used 30% and 9% of all group as a single drug, respectively. Conclusion: Obesity is the leading cause of childhood hypertension. Increased awareness and developments in diagnosis have enabled early and accurate diagnosis of the disease. Relationship with casual BP recordings, ABPM and target organ damage should be reassessed. The presence of secondary organ damage should be kept in mind on follow up and treatment.