12 numaralı Konya Şer'iye Sicili (1074-1075 / 1663-1664) değerlendirme ve transkripsiyon
The assessment and transciription of number 12 Konya Şer'iye Sicili
  1. Tez No: 641629
  2. Yazar: AYŞE GÜNGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Şer'iye Sicilleri, Kadı, Konya, Court Records, Kadi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 585
Özet
Şer'iye sicilleri, merkezden gelen belgeler yanı sıra kadıların tuttuğu hüccet ve ilamlar ile sosyal, kültürel, hukuki ve siyasi gibi çok geniş bir alanı aydınlatarak çalışmalara büyük bir katkı sağlayan birinci elden kaynaklardır. Bu sebeple siciller, bir döneme ait toplum hayatını anlayabilmemiz açısından son derece önemlidir. Çalışmanın ana kaynağı olan 12 Numaralı Konya Şer'iye Sicili 1074-1075 yıllarına ait olup 1177 adet belgeden oluşmaktadır. Belgeler mülk satışı, mîrâs, nafaka takdiri, alacak da'vâları, nikâh ve boşanmalar, vergiler, hırsızlık, darb, tayinler, ferman, berat, mektûb gibi çeşitlilik arz etmektedir. Çalışmada bu belgeler içeriklerine göre ayrı başlıklar altında tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Court records are first-hand sources that make a great contribution to studies by enlightening a wide area such as social, cultural, legal and political, as well as documents held by kadis as well as documents from the center. Fot this reason, registers are very important fot us to understand the social life of a period. Konya court records number 12, which is the main source of the study, belongs to 1074-1075 and consists of 1176 documents. The documents Show diversity, such as the sale of property, inheritance, alimony, claims, marriage and divorces, taxes, theft, death, appointments, edicts, berat, letters. In the study, these documents were evaluated under seperate titles according to their content.