Tiroid fonksiyon bozukluğu olan gebe hastaların demografik özelliklerinin araştırılması
  1. Tez No: 641639
  2. Yazar: GUNEL BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: gebelik, tiroid hastalıkları, nodül, prematüre doğum, otoimmunite, pregnancy, thyroid diseases, nodule, premature birth, autoimmunity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid hastalıkları maternal ve fetal olumsuzluklara sebep olabileceği için bunların gebelik sırasında doğru tanı, takip ve tedavisi özel önem gerektirmektedir. Gebelikte tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde öncelikli olarak TSH beraberinde FT4 kullanılmaktadır. Hipotiroidizm, hipertiroidizm ve tiroid otoimmünitesi, sırasıyla %2-%3, %0,1-%0,4 ve %17 oranlarında görülmektedir. Tiroid nodüllerinin prevalansı %3 ile %21 arasında değişmektedir. Yaş ve gebelik sayısı arttıkca nodül sayısında artış olduğu görülmektedir. Aynı zamanda TSH yüksekliği ile nodül sayısında artış olduğu tespit edilmiştir. ANTİ-TPO pozitif olan hipotiroidisi olan gebe kadınlarda prematüre doğum riskinin artırdığı görülmektedir. Biz de çalışmamızda gebe kadınlarda tiroid hastalıkları sıklığını, nodül sıklığını, otoimmuniteyi, otoimmunite ile prematüre doğum arasında ilişkisini araştırmak istedik. Gereç ve Yöntem : Çalışmamız: 11 kasım 2017 ve 3 mayıs 2017 tarihleri arasında 100 gebe hasta ile yapılan prospektif bir çalışmadır. 18 yaş üstü, önceden tiroid hastalığı olmayan, polikliniğimizde yeni tanı alan 100 gebe hasta değerlendirildi. Tiroid antikorları ve tiroid fonksiyon testleri değerlendirildi. Çalışma hastalarına tiroid ultrasonografi yapılarak özellikler kaydedildi. Tüm sonuçlar çalışma verilerine kaydedilerek SPPS versiyon 22.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmada gebe hastaların yaş ortalaması (29+/-5.97) saptandı.100 gebe hastanın %56'si 1. trimester, %17'si 2. trimester, %27'si 3.trimesterde olan hastalar idi. Hastaların otoantikor düzeylerinden ANTİ-TPO %16'sı pozitif, ANTİ-TG %5'i pozitif saptandı. Hastaların 24'ünde (%24) nodül izlendi. Hipertiroidisi olan hastaların 1'inde(%8.3) TRAb pozitif görüldü. Hastalarda yaşla nodül sıklığı arasında ilişkiye bakıldı ve anlamlı fark bulunamadı(p> 0.05). TSH yüksekliği ve yaş ile nodül arasında ilişki değerlendirildi, anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Hastaların 1 'i (%1) Graves, 81'i (%81) subklinik hipotiroidi, 7 'si (%7) klinik hipotiroidi, 11 'i (%11) gestasyonel tirotoksikoz idi. Doğum yapan 45 gebe hastanın verilerine ulaşılarak prematüre doğum sıklığı 7 hastada (%15.6 ) saptandı. ANTİTPO pozitif ile prematüre doğum arasında ilişki değerlendirildi ve anlamlı fark saptan madı(p>0.05). xi Sonuç: Bizim çalışmamızda gebelerde tiroid hastalıkları ile nodül sıklığı, otoimmunite ve prematüre doğum arasında ilişki değerlendirilmiş olup, istatiksel anlamlı sonuç bulunamamıştır. Ancak hasta sayısının kısıtlı olması nedeniyle daha geniş kapsamlı çalışma serilerine ihtiyaç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Thyroid diseases can cause maternal and fetal adversities, and proper diagnosis, follow-up and treatment during pregnancy requires special attention. In the evaluation of thyroid functions during pregnancy, FT4 is used primarily with TSH. Hypothyroidism, hyperthyroidism and thyroid autoimmunity are seen in 2% - 3%, 0.1% - 0.4% and 17% respectively. The prevalence of thyroid nodules ranges from 3% to 21%. It is observed that the number of nodules increases with increasing age. It is also observed that there is an increase in the number of nodules with TSH elevation. We aimed to investigate the relationship between pregnancy and premature birth. Materials and Methods: Our study is a prospective study with 100 pregnant women between the dates of 11 November 2017 and 3 May 2017. All results were recorded in the study data and analyzed with SPPS version 22.0 package program. Results: In the study, the mean age of pregnant patients was 29 +/- 5.97. TPO (16%) was positive and ANTI-TG (5%) was positive. 24 (24%) patients had nodules. 1 (8.3%) patients with hyperthyroidism were positive for TRAb. The relationship between age and nodule was evaluated and significant. There was no difference (p> 0.05) .The relationship between TSH height and age and nodule were evaluated. No significant difference was found (p> 0.05). Clinical hypothyroidism (7%) and gestational thyrotoxicosis (11%). The frequency of prematurity was determined in 7 patients (15.6%) by the data of 45 pregnant women who gave birth. Conclusion: In our study, the relationship between thyroid diseases and frequency of nodules, autoimmunity and premature birth was evaluated in pregnant women and no statistically significant results were found. However, due to the limited number of patients, larger series of studies were needed.