Öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeyleri ile pedagojik bilgi ve beceri düzeylerinin incelenmesi
Examining the curriculum literacy levels and pedagogical knowledge and skill levels of preservice teachers
- Tez No: 641676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim programı, program okuryazarlık, pedagojik bilgi ve beceri, curriculum, curriculum literacy, pedagogical knowledge and skill
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu araştırmada, öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeyleri ile pedagojik bilgi ve beceri düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelli bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 213 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla“Program Okuryazarlık Ölçeği”ve“Pedagojik Bilgi ve Beceri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Öğretmen adaylarının genel olarak eğitim programı okuryazarlık ölçeği maddelerine olumlu yönde görüş belirttikleri, öğretmen adaylarının pedagojik bilgi ve becerileri ölçeği maddelerine“Katılıyorum”ve“Kesinlikle Katılıyorum”şeklinde görüş belirttikleri anlaşılmaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan değişkenlerden cinsiyet ve akademik not ortalamaları ile eğitim programı okuryazarlığı ve pedagojik bilgi ve becerileri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sınıf değişkeni bakımından ise anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: Öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeylerinde, cinsiyet ve akademik not ortalamalarına göre anlamlı farklılık görülmezken; sınıf değişkeninde“okuma”alt boyutunda anlamlı farklılaşma olmuştur. Öğretmen adaylarının pedagojik bilgi ve beceri düzeylerinde sınıf ve akademik not ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmezken; sınıf değişkenine göre bütün alt boyutlarda anlamlı bir farklılık olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeyleri ile pedagojik bilgi ve beceri düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine levels of curriculum literacy of preservice teachers and levels of pedagogical knowledge and skills. Method: This study is a correlational survey model of quantitative research method. The research sample consists of 213 preservice teachers from a state university in Eastern Anatolia Region. To collect the research data,“Curriculum Literacy Scale”and“Pedagogical Knowledge and Skills Scale”has been used. For the analysis of the data, Mann Whitney U test from descriptive statistics and Kruskal Wallis test has been used. Findings: It is understood that preservice teachers approached positively towards literacy scale questions and expressed opinions regarding the pedagogical knowledge and skills of preservice teachers as“I agree”and“I definitely agree.”In the scope of this study, there hasn't been any significant relationship between gender and academic success, and pedagogical knowledge and skills variables. But a significant difference is seen regarding class variables. Result: While there isn't any significant difference at the level of curriculum literacy according to gender and academic success, a significant difference occurs at the reading sub-dimension of the class variable. Although there isn't any statistically significant difference between pedagogical knowledge and skills of preservice teachers according to their class and academic grade point averages; a significant difference is seen at all sub-dimensions of the class variable. As a result, it is found that there is a positive correlation between levels of curriculum literacy of preservice teachers and levels of pedagogical knowledge and skills.