Web 2.0 temelli işbirlikli grup etkinliklerinin öğrenme stilleri bağlamında deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of web 2.0 based cooperated group activities in the context of learning styles
  1. Tez No: 641691
  2. Yazar: AYŞEGÜL PÜRBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi işbirlikli öğrenme, Web 2.0 etkinlikleri, öğrenme stilleri, Online collaborative learning, Web 2.0 activities, learning styles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı Web 2.0 temelli işbirlikli grup etkinliklerinin öğrenme stilleri bağlamında; akademik başarıya, çevrimiçi işbirlikli öğrenme tutum düzeyine, bilgisayarca düşünme beceri düzeyine etkisini incelemek ve çevrimiçi işbirlikli öğrenmeye, Web 2.0 temelli etkinliklere ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin beraber kullanıldığı karma yöntem ile yürütülmüştür. Çalışmanın nicel boyutunda öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılırken, nitel boyutunda deney grubu öğrencilerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüşleri alınmıştır. Araştırmada nicel veriler Bilgisayarca Düşünme Beceri Düzeyi ölçeği, Çevrimiçi İşbirlikli Öğrenme Tutum ölçeği ve akademik başarı testi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi kapsamında, 6. Sınıfta öğrenim gören 83 öğrenci ile 10 hafta boyunca yürütülmüştür. Deney grubu 43, kontrol grubu 40 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrenme stili kuramlarından Kolb Öğrenme Stili modelinden yararlanılmıştır. Deney grubunda öğrenme stillerine göre çevrimiçi işbirlikli gruplar oluşturularak Web 2.0 temelli etkinlikler uygulaması gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise okullarda kullanılan mevcut programın yürütüldüğü biçimde ders işlenmiştir. Deney grubu öğrencileri Web 2.0 temelli işbirlikli grup etkinlikleri kapsamında; öğretmen tarafından geliştirilen Web 2.0 temelli etkinlikleri uygulamış ve kendileri Web 2.0 araçları ile içerikler üretmişlerdir. Araştırma sonucunda öğrenme stillerine göre oluşturulmuş çevrimiçi işbirlikli gruplarla gerçekleştirilen Web 2.0 temelli işbirlikli grup etkinliklerinin; akademik başarı, çevrimiçi işbirlikli tutum ve bilgisayarca düşünme beceri düzeyini olumlu yönde etkilediği elde edilmiştir. Web 2.0 temelli işbirlikli grup etkinlikleri uygulaması sonucunda öğrenme stillerine göre akademik başarı puanı, çevrimiçi işbirlikli tutum düzeyi ve bilgisayarca düşünme beceri düzey arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Ayrıştıran öğrenme stilindeki öğrencilerin yerleştiren ve değiştiren stiline sahip öğrencilerden, özümseyen öğrenme stilindeki öğrencilerin değiştiren ve yerleştiren öğrenme stiline sahip öğrencilerden daha yüksek düzeyde akademik başarı, bilgisayarca düşünme beceri düzeyi ve çevrimiçi öğrenme tutum düzeyine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Uygulama sonrası en yüksek akademik başarı, çevrimiçi işbirlik öğrenme düzeyi ve bilgisayarca düşünme düzeyi puanı ayrıştıran öğrenme stiline sahip olanlar, bunu özümseyen, yerleştiren ve değiştiren öğrenme stiline sahip olanların izlediği tespit edilmiştir. Web 2.0 temelli etkinliklere ilişkin yapılan görüşmeler sonucunda öğrenciler uygulanılması istenilen dersler, pozitif algılar, risk ve kaygılar bakımından düşüncelerini belirtmişlerdir. Çevrimiçi işbirlikli öğrenmeye ilişkin yapılan görüşmeler sonucunda ise öğrenciler avantajlar, dezavantajlar ve yöntem tercihi bakımından görüşlerini ifade etmişlerdir. Yapılan araştırma sonucunda Web 2.0 temelli etkinliklerin her öğrenme stiline sahip öğrenci üzerinde etkili olmasında; Web 2.0 araçlarının ve etkinliklerin çeşitliliğinin sağlanılmasının önem taşıdığı görülmüştür. Ayrıca çevrimiçi işbirlikli öğrenmenin birçok faydası olduğu görülmüştür. Bu nedenle öğretmenlerin öğrencileri çevrimiçi işbirlikli etkinlikler yapmaya teşvik etmesi sağlanabilir. Araştırma sonucunda öğrencilerde var olan öğrenme stili özelliği dışında bazı özellikler ve gelişmeler olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla zaman zaman öğrenme stilinin öğrenme yolu dışında öğrenme ortamları da sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is in the context of learning styles of Web 2.0 based cooperative group activities; To examine the effect of academic achievement, online collaborative learning attitude level, computer thinking skill level and to determine student opinions about online collaborative learning, Web 2.0 based activities. The research was carried out with the mixed method using quantitative and qualitative methods together. In the quantitative dimension of the study, while the pretest-posttest control group semi-experimental design was used, the opinions of the students in the qualitative dimension were taken with the semi-structured interview form. In the research, quantitative data were collected using Computer Thinking Skill Level scale, Online Cooperative Learning Attitude scale and academic achievement test. The research was carried out for 10 weeks with 83 students studying in the 6th grade within the scope of the Information Technologies and Software course during the 2019-2020 academic year. The experimental group consists of 43 students and the control group consists of 40 students. In the research, Kolb Learning Style model was used from learning style theories. Web 2.0 based activities were implemented by creating online collaborative groups according to learning styles in the experimental group. In the control group, lessons were taught in the same way that the current program used in schools was carried out. Experimental group students within the scope of Web 2.0 based cooperative group activities; They implemented Web 2.0-based activities developed by the teacher and produced content with Web 2.0 tools themselves. As a result of the research, Web 2.0 based cooperative group activities realized with online collaborative groups formed according to learning styles; academic success, online cooperative attitude, and computerized thinking skills have been positively affected. As a result of the implementation of Web 2.0 based cooperative group activities, a significant difference was determined between academic achievement score, online collaborative attitude level and computer thinking skill level according to learning styles. It has been revealed that students with discriminating learning style have higher levels of academic achievement, computerized thinking skills and online learning attitude level than students with the style of changing and placing. After the application, it was determined that those who had the learning style that differentiated the highest academic achievement, online collaboration learning level and computerized thinking level, and those with learning style that assimilated, placed and changed it. As a result of the discussions on Web 2.0 based activities, students stated their opinions in terms of lessons, positive perceptions, risks and concerns. As a result of the discussions on online collaborative learning, students expressed their opinions in terms of advantages, disadvantages and method preference. As a result of the research, Web 2.0 based activities were effective on students with every learning style; It has been seen that providing the variety of Web 2.0 tools and activities is important. It has also been found that online collaborative learning has many benefits. Therefore, teachers can be encouraged to encourage students to engage in online collaborative activities. As a result of the research, it has been determined that there are some features and developments apart from the learning style feature that exists in students. Therefore, learning environments may be provided from time to time apart from the learning path of the learning style.