Term gebelerde intrapartum fetal zayıflığın öngörüsünde serebroplasental oranın yeri
The importance of cerebroplacental ratio in predicting intrapartum fetal compromise at term
- Tez No: 641760
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT YÜCEBİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: fetal distress, fetal doppler, serebroplasental oran, doğum, fetal distress, fetal doppler, cerebroplacental ratio, birth
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Doğum eyleminin latent fazındaki serebroplasental oran ölçümü ile intrapartum fetal zayıflık riski olan AGA fetusların ve olası obstetrik müdahalelerle ilişkisinin saptanması amaçlanmaktadır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Haziran 2019- Ocak 2020 tarihleri arasında, 37-42 gestasyonel haftalar arası, travayın latent fazında ( servikal dilatasyon ≤ 4cm), maternal ek hastalık ve fetal büyüme kısıtlılığı olma yan(AGA), bilinen fetal anomalisi olmayan tekiz gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Tek bir deneyimli uzman doktor tarafından klinik ultrasonu olan Samsung Medison H60 ultrason cihazı kullanılarak hastalar değerlendirilmiştir. Ultrason ile bakılan tüm gebelerin fetal biyometrileri, umblikal ve orta serebral arter doppler parametreleri kaydedilmişdi. Ayrıca maternal yaş, beden kitle indeksi, gravide, parite, başvurudaki gestasyonel hafta, doğum şekli , fetal kalp hızı anormallikleri (kardiyotokogram), mekonyumlu amniyon mayi saptanması, fetal distress saptanana kadar geçen travay süresi, doğum kilosu, neonatal kord arterial pH ve baz açığı, fetal 1. Ve 5. Dakika APGAR skoru, neonatal yoğunbakım ünitesi ihtiyacı diğer parametreler olarak kaydedildi. Olguların doğum süreci, rutin ulusal protokollerle yönetildi. Doğum sonrasında parametrelerin, intrapartum fetal distress yada kötü neonatal sonuçlar ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: SPO değeri 1'in veya 5 persantilin altında olan ve olmayan olgular karşılaştırıldığında; yaş, VKİ, gestasyonel hafta, APGAR 1. ve 5. dakika değerleri, kan gazı pH ve baz açığı değerleri, fetal ağırlık, yenidoğan yoğunbakım ünitesi ihtiyacı, parite, doğum şekli açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. SPO değeri 1'in veya 5 persantilin altında olan ve olmayan olgular ile intrapartum izlemde NST anormalliği varlığı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi. Sonuç: Komplike olmayan term gebeliklerde doğumun latent fazında serebroplasental oran değerlendirilmesi, intrapartum fetal zayıflık ya da kötü neonatal sonuçların öngörüsünde faydalı değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the measurement of cerebroplacental ratio in the latent phase of labor, it is aimed to determine the relationship between AGA fetuses at risk of intrapartum fetal compromise and possible obstetric interventions. Method: In the Department of Obstetrics and Gynecology, Ege University Faculty of Medicine Hospital, between June 2019 and January 2020, between 37-42 gestational weeks, the latent phase of the labor (cervical dilation ≤ 4cm), no maternal additional disease and no fetal growth restriction. Singleton pregnancy without known fetal anomalies were included in the study. Patients were evaluated by a single experienced specialist physician using the Samsung Medison H60 ultrasound device, which is a clinical ultrasound. Fetal biometrics, umbilical and middle cerebral artery doppler parameters of all pregnant women examined by ultrasound were recorded. In addition, maternal age, body mass index, gravity, parity, gestational week at admission, delivery type, fetal heart rate abnormalities (cardiotocogram), meconium amniotic fluid detection, tram duration until fetal distress are detected, birth weight, neonatal cord arterial pH and base deficit. , fetal 1st and 5th minute APGAR score, neonatal intensive care unit requirement were recorded as other parameters. The delivery process of the cases was managed by routine national labor protocols. After delivery, the relationship of parameters with intrapartum fetal distress or poor neonatal outcomes was evaluated. Results: When the cases with and without CPR value below 1 or 5 percentiles were compared; There was no significant difference in terms of age, BMI, gestational week, APGAR 1st and 5th minute values, blood gas pH and base deficit values, fetal weight, neonatal intensive care unit requirement, parity and delivery type. When the CPR value was below 1 or 5 percentile and the presence of NST abnormality in intrapartum follow-up was not statistically significant. Conclusion: In uncomplicated term pregnancies, evaluation of cerebroplacental ratio in latent phase of delivery is not useful in predicting intrapartum fetal compromise or poor neonatal outcomes.