Self-determinasyon ilkesi çerçevesinde Katalonya ve Kuzey Irak'taki bağımsızlık hareketleri
Independence movements in Catalonia and Northern Iraq within the framework of the self-determination principle
- Tez No: 641806
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ ALİ KOLTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Self-determinasyon, Kendi geleceğini tayin hakkı, Katalan Ayrılıkçılığı, Kuzey Irak Kürt Ayrılıkçılığı, Self-determination, Right to self-determination, Catalan separatism, Northern Iraqi Kurdish separatism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yirminci yüzyılın başı itibari ile uluslararası literatüre giren self-determinasyon ilkesi halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahip olmasıdır. Self-determinasyon başlangıçta bir ilke olarak kullanılmış ancak tarihsel olarak evrimleşerek BM Şartı ve birçok uluslararası antlaşmaya girerek uluslararası bir hak olmuştur. Bu çalışmada self-determinasyon ilkesinin türleri incelenmiş, uluslararası hukuk açısından nasıl uygulandığı örneklerle açıklanmış, bağımsızlık taleplerinin bu türlerden hangisinin içinde değerlendirilmesi gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Katalan ve Kuzey Iraklı Kürtlerin ayrılma talepleri, kavramsal, tarihsel ve kültürel izler çerçevesinde incelenmiş, self-determinasyon açısından temel gerekçelerin neler olduğu yakalanmaya çalışılmıştır. Her iki topluluğunda bağımsızlık talepleri, insan hakları, kültürel değerler, din ve dil birliği açısından değerlendirilerek self-determinasyon ilkesinin koşulları ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca 2017 yılında yapılan bağımsızlık referandumlarının uluslararası yansımaları incelenerek bağımsızlık taleplerinin gelecekte alabileceği yönler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As of the beginning of the twentieth century, the principle of self-determination, which has entered the international literature, is that peoples have the right to self-determination. Self-determination was initially used as a principle, but it has historically evolved into an international right by entering into the UN Charter and many international treaties. In this study, the definition and types of self-determination principle are examined, how it is applied in terms of international law is explained with examples and it is tried to explain which of these types of independence demands should be evaluated. The separation demands of the Catalan and Northern Iraqi Kurds were examined within the framework of conceptual, historical and cultural traces, and the main reasons for self-determination were tried to be captured. The demands of independence were evaluated in terms of human rights, cultural values, religion and language unity and tried to relate to the conditions of self-determination principle. In addition, by examining the international reflections of independence referendum held in 2017, we tried the reveal the future directions of independence demands.