Etik sorun alanı olarak endüstriyel tarım
The place of ethics in agricultural sciences
  1. Tez No: 641910
  2. Yazar: RECEP KÜLCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Ziraat, Philosophy, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım etiği, etik, tarım, felsefe, Agricultural ethics, ethics, agriculture, philosophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu çalışmada, günümüzde toplumda derin tartışmalara neden olan endüstriyel tarım ve hayvancılık uygulamalarının felsefi ve etik yönden sorgulanması hedeflenmiştir. Öncelikle kuramsal etik araştırması yapılarak, sorunun etiğin hangi alanlarında tartışılması gerektiği belirlenmiştir. Bu arayış sonucunda; tarım uygulamalarının pratik etik yaklaşımları içerisinde, biyoetiği de içeren çevre etiği yönünden sorgulanması doğru bulunmuştur. Gerçekleştirilen sorgulamada; endüstriyel tarım ve hayvancılık alanında; üretim ve piyasa koşullarının küresel yapısı, tarımda kullanılan kimyasallar, ıslah ve genetiği değiştirilmiş organizma uygulamaları, hayvan hakları, hayvan refahı ve alternatif tarım sistemleri konuları üzerinde durulmuştur. Tartışmaya 12 paydaşın görüşleriyle katılması sağlanmıştır. Paydaşlar; vegan, vejetaryen, çevre aktivisti, hayvan yetiştiricileri, çiftçi, tarım ve hayvancılık alanlarında uzman altı akademisyenden oluşmaktadır. Paydaşlarla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak nitel bir araştırma yapılmıştır. Nitel araştırmada 57 adet sorunun yanında, yapılandırılmamış sorular da yöneltilerek görüşleri analiz edilmiştir. Yapılan görüşmelerde paydaşların; etik tutumları, çevre etiği yaklaşımları, çevre konusundaki düşünceleri, tarım konusundaki düşünceleri, endüstriyel tarım uygulamalarıyla ilgili görüşleri, hayvan hakları ve refahı konusundaki fikirleri alınmıştır. Çalışma sonucunda; kuramsal araştırmada ortaya konulan etik ve çevre etiği yaklaşımları üzerine, paydaşlardan alınan görüşler eklenerek, etik bir sorgulama yapılmaya çalışılmıştır. Bu sorgulama ile tarımda ahlaki ilkeleri oluşturacak etik sorular ve ana eksenler belirlenmiş ve ahlaki ilkelerle ilgili bir projeksiyon ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tez kapsamında yapılan araştırmalar ve görüşmeler sonrasında, günümüzde insan merkezli anlayışla tasarlanmış tarımsal uygulamaların sürdürülebilirliğinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak, canlı veya çevre merkezli etik tutumların da tarımsal uygulamaların yapılabilirliği için alan açamadıkları tespit edilmiştir. Bu kapsamda, tarım etiği konusunda oluşturulacak eksenlerin bu üç çevre etiği yaklaşımının bir sentezini ortaya koyması gerektiği sonucuna varılmıştır. Tarımsal uygulamaların etik eksenleri oluşturulurken, çevre etiği kuramlarında olduğu gibi genel etik tutumun da; teleolojik, deontolojik ve aksiyolojik kuramların sentezi ile oluşturulması gerektiği görülmüştür. Tezin sonuç kısmında, endüstriyel tarımın daha ahlaki bir zemine taşınabilmesi için önerilen ana eksenler detaylı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to question the philosophical and ethical aspects of industrial agriculture and animal husbandry practices which cause deep debates in society today. First of all, theoretical ethics research was conducted and it was determined which areas of ethics should be discussed. As a result of this search; In the practical ethical approaches of agricultural practices, it was found right to question environmental ethics including bioethics. In the query performed; in the field of industrial agriculture and animal husbandry; The global structure of production and market conditions, chemicals used in agriculture, breeding and genetically modified organism applications, animal rights, animal welfare and alternative farming systems are discussed. It was ensured that 12 stakeholders participated in the discussion. Stakeholders; vegan, vegetarian, environmental activist, animal breeders, farmers, agriculture and animal husbandry. A qualitative research was conducted using semi-structured interview technique with stakeholders. In addition to 57 questions, unstructured questions were posed in the qualitative research and their views were analyzed. Stakeholders; ethical attitudes, environmental ethics approaches, thoughts about environment, thoughts about agriculture, opinions about industrial agriculture practices, ideas about animal rights and welfare. In the results of working; an ethical inquiry was made by adding the opinions of the stakeholders on the ethical and environmental ethics approaches put forward in the theoretical research. With this questioning, ethical questions and main axes that will form moral principles in agriculture were determined and a projection about moral principles was tried to be put forward. After the researches and interviews conducted within the scope of the thesis, it was concluded that there is no sustainability of agricultural practices designed with a humancentered understanding. However, it was also found that living or environment-based ethical attitudes could not open space for the feasibility of agricultural practices. In this context, it has been concluded that the axes to be established in the field of agricultural ethics should demonstrate a synthesis of these three approaches. While creating ethical axes of agricultural practices, general ethical attitude as in environmental ethics theories; teleological, deontological and axiological theories. In this context, it was concluded that the main backbone of the principles in the field of agricultural ethics should be established and detailed accordingly. In the conclusion part of the thesis, the main axes that are proposed to move industrial agriculture to a more ethical ground are presented in detail.