The use of takfir in extremism
Tekfirin aşırılıkta kullanımı
  1. Tez No: 641925
  2. Yazar: OSMAN TÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UĞUR EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Uluslararası İlişkiler, Religion, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırılık, DEAŞ, El Kaide, Radikalleşme, Selefilik, Şiddet, Tekfir, Al-Qaeda, DAESH, Extremism, Salafism, Takfīr, Violence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tekfir, yani birini kâfir olarak görmek ya da özellikle kendisini Müslüman olarak tanımlayan bir kişiyi küfre girmekle suçlamak, günümüzde El-Kaide ve DAEŞ gibi şiddete varan aşırılıkçı gruplar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tekfirin aşırıcı söylemlerde kullanımını konu edinen bu çalışma, temelde fıkhi bir kavram olan tekfirin nasıl bir siyasi ve ideolojik söyleme dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Bunun yanısıra, tekfirin şiddetle ilişkisini aydınlatmak amacıyla şiddeti benimseyen ve benimsemeyen aşırılıkçı grupların tekfir söylemlerindeki ortaklık ve farklılıkları araştırmaktadır. Bu amaçla şiddeti benimseme bakımından farklılaşan aşırılıkçıların Türkiye hakkında kullandıkları tekfir söylemleri incelenmiş ve bu söylemlerin içerikleri birbiriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmada sonuç olarak, şiddet içeren aşırılık yanlıları ile şiddet içermeyen aşırılık yanlılarının bir kişiyi kâfir ilan ederken kullandıkları gerekçe ve referansların birbiriyle önemli ölçüde örtüştüğü tespit edilmiştir. Şiddeti benimseyenler ve benimsemeyenlerin söylemleri arasındaki esas fark, tekfir edilen kişiye nasıl muamele yapılması gerektiği konusunda ortaya çıkmaktadır. Şiddet içeren ve içermeyen aşırıcılığın kullandıkları dışlayıcı ve ötekileştirici söylemler bakımından birbiriyle özdeş olduğunu gösteren bu sonuç, iki tür aşırıcılık arasındaki ayrımın yanıltıcı olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of takfīr, which means to declare an individual—and particularly one who self-identifies as a Muslim—to be an infidel (kāfir) and outside the fold of Islam, is widely employed by violent extremist groups like Al-Qaeda and DAESH. This study, which deals with the use of takfīr in extremist discourse, shows how an originally theological concept is employed for political and ideological purposes. Furthermore, in an effort to elucidate the link between takfīr and violence, this study examines the common and different points in the takfīrī discourses of violent and non-violent extremists. In order to do so, this study compares the content of the takfīrī discourses employed by violent and non-violent extremist in reference to Turkey. As a result, the analysis concludes that the reasons and references cited by both violent and non-violent extremists when declaring someone as infidel significantly overlap. The main difference between the discourses of violent and non-violent extremists is about how an excommunicated person should be treated. By demonstrating the identically exclusivist and marginalising discourse employed by both violent and non-violent extremists, this result reveals that the distinction between these two forms of extremism may be misleading.