Okul yöneticilerinin etkileme davranışlarının müzakere becerilerine etkisi
The effect of school managers' interaction behaviors on negotiation skills
- Tez No: 641951
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzakere, Müzakere becerileri, Etkileme davranışları, Okul yöneticileri, Negotiation, Negotiation skills, Influencing behaviors, School administrators
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma; okul yöneticilerinin etkileme davranışlarının müzakere becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin müzakere becerileri düzeyini belirlemek üzere Özgan, Çelik ve Bozbayındır (2011), geliştirmiş oldukları 2 boyuttan oluşan Müzakere Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Okul yöneticilerinin etkileme davranış düzeylerini öğretmen algılarına göre belirlemek amacıyla da Yukl, Chavez ve Seifert (2008), geliştirmiş oldukları 11 boyuttan oluşan Etkileme Davranış Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubuna 2019 -2020 Eğitim Öğretim yılı, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya ili Büyükşehir merkezine bağlı kamu okullarında görev yapan 736 Öğretmen katılmıştır. Demografik özelliklerin betimlenmesinde kategorik ikili karşılaştırmada t testi; çoklu karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin müzakere becerileri, öğretmenlerin cinsiyet durumu ve okul türü durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılaşma bulunurken, öğretmenlerin kıdem durumu ve öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılaşma bulunmamaktadır. Araştırmada iki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda, müzakere becerileri alt boyutlarıyla etkileme davranışları alt boyutlarından akıl yoluyla ikna etme, karşılık verme, teşvik edici talepte bulunma, kurallara uygunluk, bilgilendirme, işbirliği yapma, istişarede bulunma ve başkalarıyla koalisyon kurma puan ortalamaları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Müzakere becerileri değişkeninin alt boyutlarıyla etkileme davranışları değişkeninin alt boyutlarından baskı yapma alt boyutu arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Müzakere becerileri değişkeninin alt boyutlarıyla etkileme davranışları değişkeninin alt boyutlarından kişisel yakınlığı kullanma alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerinde etkisini belirlemek üzere regresyon analizine başvurulmuştur. Analiz sonucunda etkileme davranışlarının müzakere becerileri alt boyutlarından güven ortamı oluşturma alt boyutunu %39,2; Çözümden yana olma alt boyutunu ise %36,4 oranında etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of school administrators' influence behaviors on negotiation skills according to the perceptions of teachers. This research according to the perceptions of teachers was carried out by using Negotiation Skills Scale consisting of 2 dimensions developed by Özgan, Çelik and Bozbayındır (2011) in order to determine the negotiation skills level of the research school administrators and Influence Behavior Scale consisting of 11 dimensions developed by Yukl, Chavez and Seifert (2008) to determine the influencing behavior levels of school administrators. 736 Teachers working in public schools connected to the Metropolitan Center of Konya Province in Central Anatolia Region of Turkey, attended the study group of the research during the 2019-2020 Academic Year. T test in categorically binary comparison in the depiction of demographic features; one -way variance analysis was performed in multiple comparisons. According to the results of the research, in terms of teacher perceptions while there is a significant difference according to the negotiation skills, gender status and school type status variable of the school administrators, there is no significant difference according to the school campus status, teachers' seniority status and education status variable. In the research, correlation analysis was performed to determine the relationship between the two variables. As a result of the analysis, a moderately significant positive correlation was found between the averages of affecting the negotiation skills sub-dimensions and their behavior sub-dimensions, by reason persuasion, responding, requesting encouragement, compliance with the rules, informing, cooperating, consultation and establishing a coalition with others. A moderately significant negative relationship was found between the sub-dimensions of the negotiation skills variable and the sub-dimensions of the influencing behavior variable. No significant relationship was found between the sub-dimension of the negotiation skills variable and the sub-dimension of the effect behavior variable, using the personal proximity sub-dimension. In addition, regression analysis was used to determine the effect of the dependent variable on the independent variable. As a result of the analysis, It has been determined that Creating Confidence Environment, which is among the sub-dimensions of negotiation skills of influencing behaviors, is 39.2%; being a solution affects the sub-dimension is 36.4%.