Üniversite öğrencilerinde genel aidiyet, nomofobi ve yaşam doyumu arasındaki yordayıcı ilişkiler
Predictive relationships between general belonging, nomophobia and life satisfaction among university students
  1. Tez No: 641967
  2. Yazar: MÜRİDE BÜYÜKALİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA TRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Aidiyet, Nomofobi, YaĢam Doyumu, General Belonging, Nomophobia, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araĢtırmanın amacı üniversite öğrencilerinin genel aidiyet, nomofobi ve yaĢam doyumu arasındaki yordayıcı iliĢkililik durumunu incelemektir. AraĢtırmada iliĢkisel tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın çalıĢma grubu, Konya ilindeki üniversitelerde eğitim gören farklı bölümlerde okuyan öğrencilerden oluĢmaktadır. AraĢtırmaya 390 kız ve 121 erkek, 511 üniversite öğrencisi katılmıĢtır. AraĢtırmada verileri toplamak amacıyla Genel Aidiyet, Nomofobi ve YaĢam Doyumu Ölçeği ve araĢtırmacı tarafından hazırlanan KiĢisel Bilgi Formu kullanılmıĢtır. AraĢtırmada, bağımsız örneklem t testi,tek yönlü varyans analizi pearson momentler çarpımı korelasyon tekniği ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıĢtır. AraĢtırmada, üniversite öğrencilerinin cinsiyet değiĢkenine göre genel aidiyet puan ortalamaları arasında anlamlı fark ortaya çıkmamıĢtır. Üniversite öğrencilerinin romantik iliĢki varlığı değiĢkenine göre ise genel aidiyet puan ortalamaları arasında anlamlı fark ortaya çıkmıĢtır. Romantik iliĢkiye sahip bireylerin genel aidiyet ölçeğinden aldıkları puanların daha fazla olduğu bulunmuĢtur. Genel Aidiyet ölçeğinden alınan puanlar anne-baba bereberlik durumu, anne-baba eğitim durumu, sosyal destek, kardeĢ sayısı, sınıf düzeyi değiĢkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaĢmazken ailenin çocuğu yetiĢtirirkenki tutumu anlamlı düzeyde farklılaĢmaktadır.Bu farklılaĢma demokratik tutum ve otoriter tutum arasındadır. Ve demokratik tutum sergilenen ailelerin lehine gerçekleĢmektedir. Öğrencilerin genel aidiyet, nomofobi ve yaĢam doyumu ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasında anlamlı ve pozitif bir iliĢkinin olduğu sonucu bulunmuĢtur. AraĢtırma bulgularına göre, genel aidiyet puanlarının nomofobi ve yaĢam doyumu ölçek puanları üzerinde yordayıcı olduğu bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the predictive relationship between university students' general belonging, nomophobia and life satisfaction. Relational screening model was used in the research. The study group of the research consists of students studying in different departments studying at universities in Konya. 390 girls and 121 boys and 511 university students participated in the study. In order to collect data in the study, General Belonging, Nomophobia and Life Satisfaction Scale and Personal Information Form prepared by the researcher were used. Ġn the research, independent sample t test, one way variance analysis, pearson moments product correlation technique and multiple linear regression analysis were used. In the study, there was no significant difference between the general belonging point averages of university students according to gender. There was a significant difference between the general belonging point averages according to the romantic relationship existence variable of university students. It was found that individuals with romantic relationships got higher scores from the general belonging scale. While the scores obtained from the General Belonging Scale do not differ significantly in terms of parental status, parental education, social support, number of siblings, class level variables, the attitude of the family in raising the child differs significantly. This differentiation is between democratic attitude and authoritarian attitude. And democratic attitude takes place in favor of families on display. It was found that there was a significant and positive relationship between the mean scores of the students' general belonging, nomophobia and life satisfaction scale. According to the research findings, the general belonging scores were predictive on the nomophobia and life satisfaction scale scores.